ALKMAAR - AZ gaat definitief verder in het Europese voetbal. Niet zonder geluk won de Alkmaarse club donderdag met 1-0 van Glasgow Rangers, 1-0. International Landzaat schoot zijn club naar de koppositie in groep F van het UEFA-bekertoernooi.

Bekijk video: reactie Landzaat Modem/ Breedband

De slotwedstrijd in de groep van de tweede ronde in Oostenrijk tegen Grazer AK kan de kwalificatie bij de laatste 32 niet meer dwarsbomen. "Maar we willen heel graag eerste worden in de groep, dus zullen we de laatste wedstrijd ook serieus oppakken", zei coach Co Adriaanse na de wedstrijd.

Tegenstander van Europees kaliber of modale club uit de eredivisie, de opzet van AZ bleef gelijk. Ook het roemruchte Glasgow Rangers kreeg in het eerste kwartier van de wedstrijd een achterstand te slikken. In de 7e minuut scoorde Landzaat na een razendsnel uitgevoerde combinatie.

Voltreffer

Een belangrijk doelpunt, zo zou blijken. De Schotse ploeg die een surplus aan internationale klassespelers in de Alkmaarder Hout liet optreden, schrok en was op de hoede in de resterende speeltijd. De prachtige voltreffer gaf AZ het zelfvertrouwen om de wedstrijd naar een goed einde te spelen. "Het enige dat ik mijn ploeg kan verwijten is dat we de definitieve beslissing niet sneller hebben afgedwongen", vond Adriaanse die verder zeer tevreden was.

In de eerste helft waren na het doelpunt van Landzaat de kansen over en weer verdeeld. In de 20e minuut had Landzaat 2-0 op zijn schoen. De Duitse doelman Klos redde op het lage schot van de international. In de 36e minuut kon Glasgow Rangers gelijk komen. Opdam verspeelde de bal aan Novo. De Spaanse spits ging alleen op doelman Timmer af. Net als eerder Landzaat waagde Novo een laag schot. Timmer had er goed het oog in en keerde het schot.

Drukken

Na de rust ging de formatie van Alex McLeish en diens Nederlandse assistent Jan Wouters drukken. Timmer zag meer aanvallen op zich afkomen dan Duitse keeper Klos aan de andere kant. De Schotse pressie en de kleine stand maakte het duel spannend. AZ kon de bal niet rondspelen als gewoonlijk, maar kwam toch af en toe onder de druk uit. Een kopbal van Van Galen in de 66e minuut kon nog net door Klos worden gepareerd.

Glasgow Rangers stopte wel veel energie in het voetbal, technisch was het allemaal niet hoogstaand. AZ kreeg er vaak genoeg snelle benen tussen om de eigen defensie lucht te geven en zelf nog wat te proberen. Veel was het niet, omdat de Alkmaarse ploeg wat al te ver terugtrok. In de 81e minuut accepteerde de Israëlische scheidsrechter Yefet een appel van hands door Van Galen niet. "Mijn spelers vonden het een zuivere penalty", jammerde coach McLeish later. "We hadden geen mazzel de bal niet op de stip ging."

Ontsnapping

Een minuut later haalde invaller Lindenbergh (voor de vroeg geblesseerd geraakte Buskermolen) een kopbal van Namouchi van de lijn. In die situatie had AZ alle geluk van de wereld. Na deze ontsnapping hield de thuisclub het hoofd erbij om naar het einde te spelen. Coach Co Adriaanse hielp mee door een paar wissels, Ramzi voor de leeggespeelde sjouwer Van Galen en Nelisse voor de dravende spits Huysegems. De kwalificatie werd in De Hout luid bejubeld. "Onze verdediging heeft het gedaan", juichte Adriaanse mee. "Prso was nergens tegen Mathijsen en Novo was ook helemaal nergens."