ARNHEM - Wielrenster Leontien Zijlaard-Van Moorsel, amazone Anky van Grunsven en zwemster Inge de Bruijn zijn genomineerd voor de titel van Sportster van het jaar.

Alle drie wonnen ze op de Olympische Spelen in Athene een gouden medaille. Zijlaard-Van Moorsel won de tijdrit op de weg, Van Grunsven prolongeerde haar dressuurtitel en De Bruijn was de sterkste op de 50 meter vrij. Het drietal was ook na de vorige Olympische Spelen genomineerd. Toen won Zijlaard-Van Moorsel.

Mannen

Bij de mannen selecteerde de Nederlandse sportpers zwemmer Pieter van den Hoogenband, baanwielrenner Theo Bos en schaatser Erben Wennemars. De laatste veroverde dit jaar de wereldtitel sprint en de wereldtitel op de 1000 meter. Van den Hoogeband pakte in Athene olympisch goud op de 100 meter vrije slag. Theo Bos veroverde olympisch zilver op de sprint en behaalde ook nog de wereldtitel sprint.

Sportploeg

De strijd om de titel sportploeg van het jaar gaat tussen de roeiers van de Holland Acht (zilver in Athene), de hockeyvrouwen (olympisch zilver, winnaar Champions Trophy) en de estafettezwemmers die in Athene zilver wonnen op de 4 x 100 meter vrije slag.

Bij de aangepaste sporters strijden wheeler Kenny van Weeghel, Esther Vergeer en Robin Ammerlaan (beiden rolstoeltennis, goud in Athene) om de onderscheiding. De winnaars - gekozen door de sporters zelf - worden bekend gemaakt tijdens het sportgala in de RAI (Amsterdam) op 23 december.