De aangescherpte immigratieregels van president Donald Trump zullen volgens UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin een Amerikaanse kandidatuur voor de organisatie van het WK voetbal in 2026 ernstig schaden. 

"Als spelers vanwege politieke of populistische besluiten niet naar de Verenigde Staten kunnen reizen, dan kan het WK er niet worden gehouden", aldus de Sloveense voetbalbestuurder, die ook vice-voorzitter van de wereldbond FIFA is, maandag in een interview met de New York Times.

"Hetzelfde geldt voor fans en journalisten. Het gaat hier om het WK. Iedereen moet daarbij aanwezig kunnen zijn, ongeacht nationaliteit."

Ceferin loopt enigszins op de zaken vooruit. De Verenigde Staten hebben weliswaar hun interesse getoond in het WK van 2026, maar een officieel bid is nog niet gedaan. Het land heeft daarvoor de tijd tot december 2018. 

Mogelijk gaat de Verenigde Staten zich samen met Mexico en Canada kandidaat stellen. Ook Kazachstan en Colombia hebben interesse. Pas in mei 2020 valt een besluit over de WK-organisatie.

Hoewel het inreisverbod voor mensen uit zeven overwegend islamitische landen is afgewezen door de federale rechter, werkt Trump aan een nieuw voorstel.