Ronald Mulder heeft zondag opnieuw het Nederlands record op de 500 meter verbeterd. Bij het WK sprint in Calgary snelde de 30-jarige schaatser naar een tijd van 34,08 seconden. Kjeld Nuis scherpte het nationaal record op de 1000 meter aan.

Mulder had ook zaterdag al het Nederlands record aangescherpt. Hij klokte toen 34,18, maar bleek zondag dus nog een tiende sneller te kunnen.

Met zijn nieuwe toptijd komt Mulder dicht in de buurt van het wereldrecord. Dat is in handen van de Rus Pavel Kulizhnikov (33,98), die dit jaar ontbreekt op het WK sprint.

Mulder had ook voor aanvang van het toernooi al het Nederlands record op de 500 meter in handen. Op 17 november 2013 zette hij in Salt Lake City een tijd van 34,25 neer.

De vijfde tijd ooit gereden op de 500 meter was zondag voor Mulder opnieuw goed voor de afstandszege. In het algemeen klassement steeg de sprinter van Team Plantina van de vijfde naar de tweede plek. Dat bleek niet de opmaat naar een podiumplaats, want na een mindere 1000 meter eindigde Mulder als vierde in de stand.

Nuis

Nuis reed ook net als zaterdag een nieuwe nationale toptijd. De Zuid-Hollander kwam op de kilometer tot een tijd van 1.06,51 en bleef daarmee maar negen honderdsten boven het wereldrecord van Shani Davis.

Nuis was een tiende sneller dan zaterdag. Toen stopte de klok op 1.06,61. Hij reed daarmee de oude toptijd van Stefan Groothuis out de boeken.

Met zijn nationaal record won Nuis niet alleen de afsluitende 1000 meter, maar hij maakte ook een sprong in het klassement naar het eindpodium. De schaatser van Lotto-Jumbo werd derde, achter zijn landgenoot Kai Verbij en de Noor Havard Lorentzen.

Het mondiale toptijd van Davis is al acht jaar onaantastbaar. De Amerikaan snelde op 7 maart 2009 in Salt Lake City naar 1.06,42.