De Nederlandse waterpolosters zijn op het wereldkampioenschap komende zomer in Boedapest ingedeeld bij gastland Hongarije, Japan en Frankrijk, zo wees de loting vrijdag uit.

Een pittige loting voor Oranje, meende bondscoach Arno Havenga. ''Normaliter zullen we in de laatste poulewedstrijd tegen Europees kampioen Hongarije voor de groepswinst gaan spelen. Zij zijn in mijn ogen favoriet.''

Het Nederlands vrouwenteam veroverde op het vorige WK in Kazan zilver. In de finale was de ploeg van de Verenigde Staten te sterk. Het WK in Boedapest is in juli 2017.

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales, de nummers twee en drie spelen een tussenronde om bij de laatste acht te komen.

Onderschatten

Havenga slaat Japan en Frankrijk minder hoog aan. ''Die ploegen moeten we kunnen verslaan. Dat zijn we aan onze stand verplicht, al moeten we vooral Japan niet onderschatten.

"We hebben al jaren niet meer tegen die ploeg gespeeld, maar Japan zal met het oog op de Olympische Spelen in Tokio 2020 ongetwijfeld veel progressie hebben gemaakt en in Boedapest goed voor de dag willen komen.''

De bondscoach ziet uit naar het derde groepsduel met Hongarije. ''Ze spelen thuis en hebben ons in de laatste EK-finale verslagen. Het is voor ons een prachtige uitdaging om in een waterpologek land voor overvolle tribunes het gastland te verslaan. Bij het EK in 2014, eveneens in Boedapest, hebben we bewezen dat we dat kunnen'', aldus Havenga.