HEERENVEEN - Renate Groenewold heeft zaterdag in Thialf een wereldbekerzege geboekt. De schaatsster van TVM bleek de sterkste op de vijf kilometer. Groenewold bleef in een direct duel haar Canadese rivale Clara Hughes nipt voor.

Groenewold finishte in een persoonlijk record van 7.01,21, Hughes beëindigde haar race na 7.01,24. Gretha Smit klokte een tijd van 7.04,09 en werd daarmee derde. "Dit is een beetje schrikken", was de eerste reactie van Groenewold. "Ik dacht dat ik te kort zou komen op de echte stayers. Ik ben verbaasd over datgene wat ik de laatste weken laat zien."

De kopvrouw van TVM kende een vervelende zomer. Haar vader overleed aan de gevolgen van longkanker en daarnaast verbrak Groenewold haar relatie. De Groningse had logischerwijs niet altijd de motivatie om zich te voorbereiden op het nieuwe schaatsjaar en liep daarom een trainingsachterstand op. De WB-overwinning, pas de tweede in haar carrière, kwam dan ook volslagen onverwacht.

Mooi gevecht

"Ik ben nog een beetje bang voor die vijf kilometer", sprak Groenewold. "Ik ben er niet zeker van dat ik 't ook in de laatste ronden kan volhouden." De allroundwerelkampioene ging een mooi gevecht aan met tegenstandster Hughes en knokte zich naar de overwinning. Het verschil was slechts 0,03 seconde. "Ik wist dat wanneer ik Hughes kon bijhouden, ik een kans op de zege had."

Moniek Kleinsman boekte wederom flinke progressie. De rijdster, deel uitmakend van de Regio Top, snoepte bijna vier seconden van haar persoonlijk record af en kwam uit op 7.08,77. Die tijd was goed voor de zevende plaats. Jenita Hulzebosch-Smit (7.14,68) en Marja Vis (7.21,33) konden niet meedoen voor de prijzen.