INDIANAPOLIS - Na een wilde en omstreden finish pakte Helio Castroneves zijn tweede opeenvolgende zege in de Indy 500. De -jarige Braziliaanse coureur eindigde zondag in Indianapolis met een nagenoeg lege benzinetank en vrijwel versleten banden.
Indy 500

De gok pakte goed uit omdat in de 198e van de 200 ronden de gele vlag omhoog ging als teken van de neutralisatie van de race. De Canadees Paul Tracy claimde kort voor de vlag Castroneves gepasseerd te zijn en voelde zich de morele winnaar. De winnaar had daar geen boodschap aan. Hij klom van emotie in de hekken en liet zich door de 450.000 toeschouwers uitbundig toejuichen.

Arie Luyendijk

Arie Luyendijk kwam als veertiende over de streep. Hij had een ronde achterstand. De met zijn 49 jaar oudste coureur op de Speedway reed zijn zeventiende Indy 500. Hij vertrok als 24e van de rijders. Luyendijk won de beroemdste 500 mijl twee keer, in 1990 en '97. In '99 nam hij afscheid in Indianapolis maar vorig jaar maakte hij zijn rentree. Toen werd hij dertiende.

In de strijd om de zege deed Luyendijk niet mee. Met de overwinning leek Tomas Scheckter heel lang aan de haal te gaan. De Zuid-Afrikaanse debutant voerde het veld aan totdat hij in de 172e ronde in een olievlek de macht over het stuur verloor. Vanaf dat moment ontspon zich een adembenemend gevecht met vele kanshebbers. Drie ronden voor het einde voerde Castroneves het veld aan. De Braziliaan nam een gigantische gok door in het laatste kwart van de race een pitstop voor tanken en bandenwissel te negeren. In zijn slipstream reden zijn landgenoot Giaffone en Tracy. De Canadees passeerde Giaffone in de 197e ronde en zette direct de jacht op Castroneves in.

In de 198e ronde scheurde hij voorbij de Braziliaan. Vrijwel op hetzelfde moment caramboleerden de wagens van Lazier en Redon via de muur onbestuurbaar over het oval. De jury aarzelde geen moment en hees de gele vlag. De inhaalmoeuvre van Tracy werd door de jury gediskwalificeerd. De Canadees zou Castroneves gepasseerd zijn op het moment dat de vlag al omhoog was.

Tracy en zijn staleigenaar protesteerden, eisten bestudering van de videobeelden maar de jury bleef bij haar zienswijze. Castroneves schonk staleigenaar en multimiljonair Roger Penske diens twaalfde overwinning in Indianapolis. Zelf werd de Braziliaanse macho de eerste coureur na Al Unser Jr in 1971 die de Indy 500 twee keer achtereen won.