MONTE CARLO - David Coulthard weerhield zondag in het prinsdom Monaco Michael Schumacher van een vijfde achtereenvolgende overwinning in een Grote Prijs van de formule 1. De Schotse autocoureur troefde met zijn McLaren de Ferrari van Schumacher af in de smalle straten van Monte Carlo.

De Duitse viervoudig wereldkampioen, die zijn honderdste race voor het vermaarde Italiaanse automerk reed, was niettemin zeer verguld met zijn tweede plaats. Hij verstevigde zijn leidende positie in het klassement om de wereldtitel.

Na zeven van de zeventien races heeft Schumacher liefst 33 punten voorsprong op zijn naaste belagers Juan Pablo Montoya en broer Ralf Schumacher.

Coulthard bracht het team van McLaren Mercedes de eerste zege van dit seizoen in de formule 1. Hij won van kop af. De Schot trok bij de start iets sneller op dan de Colombiaan Montoya, die in zijn Williams BMW op pole position stond. Motoya was de grote verliezer van de dag; hij viel na 47 van de 78 ronden uit met een opgeblazen motor.

De race op het 3,37 kilometer lange stratencircuit in de mondaine badplaats Monte Carlo was vooral de laatste twintig ronden spannend. Michael Schumacher drong aan, maar hij kon nergens een gaatje vinden om Coulthard in te halen.

Het verschil op de meet bedroeg een seconde. ,,Geweldig'', juichte Coulthard, die zijn twaalfde zege in een Grote Prijs vierde. ,,Het seizoen liep tot nog toe moeizaam. Het leek wel alsof winnen er niet meer inzat. Vandaag liep alles prima. Onze problemen met de tractie, de trekkracht van de motor, lijken opgelost.''

Schumacher gaf Coulthard alle eer. ,,Hij heeft het verdiend. Ik bleef het proberen tot het einde toe. In Monte Carlo weet je het nooit, het kan in de laatste bocht nog worden beslist. Maar ik kreeg geen enkele kans David te passeren. Hij reed solide.''

Ferrari bleef dit keer kritiek bespaard. Het team haalde twee weken geleden bij de Grote Prijs van Oostenrijk de woede van concurrenten en fans op de hals. Teamgenoot Rubens Barrichello reed op zeker naar de winst, maar moest van de ploegleiding in de laatste ronde inhouden om kopman Schumacher voorbij te laten komen. President Luca di Montezemolo van Ferrari beloofde zaterdag dat zijn formule-1-renstal geen teamorders meer zal gebruiken in de race om de wereldtitel.

Ralf Schumacher werd derde. Hij nam na 45 ronden even de tweede plaats van zijn broer Michael over, maar verspeelde zes ronden later die plaats alweer na een pitsstop. De Italiaan Jarno Trulli finishte in zijn Renault als vierde op een ronde. De vijfde plaats was voor Trulli's landgenoot van het Jordan-team Giancarlo Fisichella. Heinz Harald Frentzen pakte met zijn zesde plek de eerste WK punten voor Arrows.

/DOSSIERFormule 1