DEN HAAG - De raad van hoofdcommissarissen en de korpsbeheerders in Nederland vinden de nieuwe opzet van de voetbalcompetities in de eredivisie en eerste divisie onaanvaardbaar. De KNVB maakte eind september bekend dat zij de competities volgend seizoen gaan hervormen. Door invoering van een play-offronde komen er meer wedstrijden.

De Nederlandse korpsbeheerders en korpschefs hebben hun bezwaren donderdag in een brief aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken verwoord. Daarin staat als belangrijkste conclusie dat "de politie-inzet niet verantwoord te organiseren" is.

Direct na het bekendmaken van de komst van de play-offs in de eredivisie is er vanuit de politiek en gemeenten al angstig gereageerd. Men is bang voor meer risicoduels en meer politie-inzet. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het voornemen van de KNVB en de ECV, het overkoepelende orgaan van eredivisieclubs, onverstandig.

KNVB

In een reactie zei competitiemanager Bert van Oostveen van de KNVB destijds de angst niet te begrijpen. "Het is nog steeds zo dat een vereniging zelfstandig een besluit kan nemen. Dat is onze eigen verantwoordelijkheid."

Bij de beslissingswedstrijden die worden geïntroduceerd, spelen de nummers twee tot en met vijf na 34 competitiewedstrijden volgens een knock-outschema om de beschikbare plaats in de voorronde van de Champions League en om twee plaatsen in de UEFA Cup. De verliezer van die duels krijgt tegen de winnaar van de wedstrijden tussen de nummers zes tot en met negen nog een kans om het derde ticket voor het UEFA-bekertoernooi te bemachtigen.

Competitiemodel

De veranderingen zijn volgens de KNVB en ECV uniek en gewenst. Na ruim dertig jaar heeft het huidige competitiemodel in het betaalde voetbal zijn plafond bereikt en is het aan vernieuwing toe, concluderen beide organisaties. De nieuwe formule moet meer spanning, meer kwaliteit en meer geld opleveren.

Die nieuwe opzet betekent ook een te grote extra inzet van de politie, stellen de korpschefs en korpsbeheerders. Die extra inspanning schat de politie op 10.000 tot 14.000 uren per seizoen. "Vanuit politie-oogpunt niet uitvoerbaar zonder ingrijpende consequenties", concluderen de hoofdcommissarissen en korpsbeheerders.