EINDHOVEN - Geholpen door het gelijke spel van Panathinaikos tegen Rosenborg (2-2) bevrijdde PSV zich woensdagavond tegen Arsenal, dat met negen man eindigde, van een trauma dat de club al tijdens acht deelnames aan de Champions League vervolgt. De club overwintert na de 1-1 voor het eerst op het allerhoogste niveau.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dolgelukkig van vreugde vielen spelers en supporters van de koploper van de eredivisie na afloop van het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Fandel in elkaars armen. Eindelijk was het ze gelukt. De schande was uitgewist.

Sportieve plicht

Over twee weken bij Panathinaikos speelt PSV alleen nog om de groepswinst. Het tot voor kort ongenaakbare Arsenal moet hopen dat PSV in Athene zijn sportieve plicht vervult. Anders dreigt uitschakeling in de eerste ronde.

PSV beleefde tot groot vermaak van de enthousiaste thuisaanhang een droomstart. Al na acht minuten onderstreepte de Eindhovense club dat het ook op het allerhoogste Europese clubniveau een dood spelmoment tot een treffer kan promoveren. Van Bommel nam de hoekschop en Ooijer kopte bij de eerste paal hard raak: 1-0.

Snelle voorsprong

Gedragen door de onverwacht snelle voorsprong maakte de club zich toch weer schuldig aan de fout die vaak tijdens de voorgaande acht deelnames aan de Champions League plaatsing voor de tweede ronde van het toernooi voor beste clubteams van Europa in de weg stond.

Eenmaal op voorsprong liet PSV het initiatief aan Arsenal. De in eigen land zo betrouwbare defensie bleek plotseling kwetsbaar. Vooral Bouma kon wederom niet camoufleren dat hij op het hoogste niveau niet de doorgaans zo betrouwbare verdediger van de Nederlandse competitie is.

Slippertje

De Helmonder mocht in de twintigste minuut opgelucht adem halen toen Henry niet van zijn slippertje profiteerde. Elf minuten later kon hij niet voorkomen dat de Fransman na een goede combinatie gelijkmaakte.

Hinkend op twee gedachten vervolgde PSV de missie die plaatsing voor de volgende ronde van de Champions League moest opleveren. Een zege zou volstaan voor deelname aan de volgende ronde. Een counter van Arsenal zou een doemscenario kunnen inleiden.

Fluitconcert

Lehmann voorkwam dat Van Bommel in de 62e minuut scoorde. Onder een oorverdovend fluitconcert van het Eindhovense publiek bracht trainer Wenger aanvaller Van Persie voor de lichtgeblesseerde Reyes. De negatieve aandacht voor de ex-Feyenoorder verslapte toen Lauren in de 66e minuut na een overtreding op Lee zijn tweede geel kaart kreeg.

Ook met tien spelers bleef Arsenal aanvankelijk gevaarlijker dan PSV. Van Persie zag een lobje mislukken, Ljungberg vond doelman Gomes op zijn weg. Zichtbaar opgelucht beleefde de thuisploeg twaalf minuten voor tijd twee droommomenten. De vreugde over de tweede gele kaart van Vieira werd vergroot door de gelijkmaker van Rosenborg tegen Panathinaikos. Even later moest ook nog invaller Van Persie met een knieblessure naar de kant.

Lachertje

Ook tegen negen spelers van Arsenal kon PSV geen beslissing meer forceren. De vreugde na het laatste fluitsignaal was er niet minder om. PSV rekende af met het predikaat: "lachtertje van Europa" en mag zich onverwacht tot de beste zestien clubs van het continent rekenen.