HEERENVEEN - SC Heerenveen kan donderdag eindelijk lekker thuis blijven voor het UEFA-bekerduel tegen VfB Stuttgart. Een lekke band van de spelersbus zorgde zaterdagavond voor oponthoud, waardoor de wedstrijd tegen RBC Roosendaal te laat begon. Eerder dit seizoen strandden de Friezen op Schiphol door een massale ambtenarenstaking in Israël, waardoor het eerste UEFA-bekerduel tegen Maccabi Petach-Tikva niet doorging.

Heerenveen wacht in het Abe Lenstra-stadion tegen VfB Stuttgart een loodzware klus. Het elftal van trainer Matthias Sammer (begroting 67 miljoen euro) bestaat uit veel sterspelers.

Desondanks vreest Heerenveen-coach Gertjan Verbeek de Duitsers niet. "Mijn voorganger Foppe de Haan heeft het duel VfB Stuttgart - Benfica voor me bekeken. Hij was niet onder de indruk. Stuttgart won weliswaar met 3-0, maar speelde heel statisch. Het is belangrijk om niet op achterstand te komen, want dan trekken ze zich massaal terug. We zijn niet kansloos. Het spel van Stuttgart is te controleren", aldus Verbeek.

Spionnenwerk

Behalve het spionnenwerk van De Haan vergaarde Verbeek afgelopen zaterdag nog meer informatie over de Duitsers. Hij volgde voor de tv de wedstrijd VfB Stuttgart - Borussia Mönchengladbach, de club van Dick Advocaat. "Ze voetballen met de twee spitsen Kuranyi en Cacau. Onze verdedigers kunnen zich geen fouten permitteren, want die worden meteen genadeloos afgestraft. Verder heeft het team veel loopvermogen op de flanken. Dat zullen we op moeten vangen."

Winnen

Heerenveen verloor in poule G van het UEFA-cuptoernooi eerder dit seizoen met 4-2 van Benfica. Ongeacht het resultaat van donderdag blijft de kans aanwezig in Europees verband te overwinteren. "We zullen dan gewoon de wedstrijden van Dinamo Zagreb en SK Beveren moeten winnen. Om op safe te spelen, hebben we tegen Stuttgart een puntje nodig. Daar reken ik dan ook op."