RIJSWIJK - Ruud van Nistelrooij heeft zich, in de 1000e wedstrijd van Sir Alex Ferguson als coach van Manchester United, eens te meer bewezen als wereldaanvaller. Hij maakte de winnende treffer tegen Olympique Lyon, waardoor de Engelse club de leiding van de Fransen overnam en definitief de laatste zestien in de Champions League bereikte.

Manchester United had in de voorgaande acht Europese duels op Old Trafford tegen Franse tegenstanders nog geen enkele keer verloren. Daar zag het ook nu geen moment naar uit. Zeker niet toen Gary Neville, met zijn tweede treffer in 96 EC-wedstrijden, na twintig minuten voor 1-0 zorgde. De verdediger ramde de bal van dicht bij tegen het net, nadat een voorzet van Smith voor grote paniek had gezorgd in de defensie van Lyon.

Lyon

Daarna heerste de thuisclub. Lyon combineerde weliswaar uitstekend, dreigend werd het nooit. De gelijkmaker kwam volkomen onverwacht en was zeker niet verdiend. Diarra schoot vijf minuten voor rust lukraak op doel. Dankzij vreemd gegrabbel van doelman Carroll, de vervanger van Howard, was het nog raak ook.

Ferguson

Ferguson had hem afgelopen weekeinde nog de hemel in geprezen als de beste spits die er ooit bij de Mancunions rondliep. Van Nistelrooij bewees eens te meer het gelijk van Mister United. Hij stond in de 53e minuut precies op de juiste plek, goed timend en opspringend, om nuttig werk van Ferdinand, die onder druk bij de cornervlag de bal toch nog voor wist te krijgen, met het hoofd af te ronden.

Champions League

Het was zijn achtste dit seizoen in de Champions League, en alweer een heel belangrijke. De negende werd even later door de paal voorkomen, na een schitterende aanvalscombinatie met Rooney. De jonge Schot Fletcher kwam Van the Man in de 71e minuut aflossen.

Fenerbahce

Fenerbahce vocht in Praag voor een theoretische kansje, zonder Pierre van Hooijdonk. De Nederlandse aanvalsleider viel afgelopen weekeinde uit met een achillespeesblessure en werd daarna ook nog geveld door de griep. Zijn afwezigheid werd niet gevoeld doordat Sparta een onvrijwillig handje meehielp. Radoslav Kovac werkte, belaagd door Marcio Nobre, een Turkse voorzet in eigen doel. Fenerbahce gaat door naar de UEFA Cup.

Real Madrid

Real Madrid tolde, na de afstraffing door FC Barcelona, in het Bernabeu aanvankelijk nog als een dronken bokser rond. De 72.000 getrouwen reageerden al na een kwartier met een schril fluitconcert. Leverkusen profiteerde van de Koninklijke wanorde. Babic en Krzynowek misten nog de kans op 0-1, Berbatov niet. Het was een opmerkelijk doelpunt. Eerst kopte Voronin vallend keihard tegen de lat, vervolgens kopte Samuel de bal, volkomen gedesoriënteerd, terug in plaats van weg.

Vechten

Real bleef gelukkig wel vechten voor een beter resultaat. Dat resulteerde in een aantal mogelijkheden, evenzoveel missers, maar uiteindelijk toch in de 1-1. Figo was de architect. Hij maakte de bevrijdende actie over links en stelde na een eentweetje met Zidane Raúl in staat gemakkelijk te scoren. De Portugese routinier had zelf de winnende treffer op de schoen, maar miste van elf meter.

Zidane

Zidane versierde de strafschop tien minuten voor tijd. Na een schaarbeweging ging de Fransman maar al te graag over het been van Juan tegen de grond.

Dynamo Kiev

Dynamo Kiev bleef aan kop in deze groep B, maar nu met twee punten voorsprong, door een zege op het al uitgeschakelde AS Roma: 2-0. Het eerste doelpunt kwam een kwartier voor tijd op naam van een Romein, Traianos Dellas. Sjatskich had in de slotfase ook nog succes. De Oekraïners moeten nog naar Leverkusen, Real naar Roma.

In groep A deed AS Monaco goede zaken door Liverpool te verslaan: 1-0. Saviola scoorde na rust. Beslist is er nog niets doordat koploper Olympiakos Deportivo la Coruna verloeg, ook met 1-0 (Djordjevic).