TURIJN - Voor de vierde keer op rij heeft Ajax een Europese wedstrijd tegen een Italiaanse tegenstander met 1-0 verloren. Dinsdagavond was Juventus in het akelig lege Delle Alpi (6865 toeschouwers) te sterk voor de Amsterdammers, die nog steeds strijden om de derde positie in groep C van de Champions League en daarmee om Europese overwintering. Een definitieve beslissing valt nu in de laatste groepswedstrijd van Ajax.

Door het resultaat moet de ploeg van Koeman over twee weken van Bayern München winnen om zeker te zijn van Europese overwintering in de UEFA-Beker. Ajax heeft, net als nummer vier Maccabi Tel Aviv, drie punten uit vijf duels. Door een beter onderling resultaat (3-0 winst en 2-1 verlies) blijven de Amsterdammers de ploeg uit Israël bij een gelijk puntenaantal voor. Mocht Maccabi het laatste thuisduel tegen Juventus dus per ongeluk winnen, moet daar een positief resultaat van Ajax tegenover staan.

Geen verrassing

Dat Ajax in een troosteloze ambiance verloor van de koploper van Italië was geen verrassing. Juventus heeft dit seizoen de zaken verdedigend uitstekend voor elkaar, gezien het aantal tegendoelpunten dat de ploeg tot nu toe tegen kreeg. In de Serie A kreeg doelman Buffon pas vier goals te verwerken, in de Champions League kon nog geen enkele tegenstander een bres slaan in de Italiaanse defensie.

Babel

Als oplossing voor zoveel verdedigend geweld besloot Ajax-trainer Ronald Koeman de pas 17-jarige Ryan Babel zijn Europese debuut te gunnen. De jonge aanvaller liet tegen Juventus zien dat hij een talent is voor de toekomst, maar kwam tegen het ervaren centrale duo (Thuram/Monteiro) nog veel te kort. In de eerste helft kreeg de lange Babel geen enkele mogelijkheid op een doelpunt. Na rust schoot hij een goede kans hoog over.

De verwachting van Koeman dat Juventus in het Champions-Leagueduel een B-ploeg zou opstellen kwam niet uit. Weliswaar speelden Zebina, Pessotto, Ferrara en Del Piero niet, maar het elftal dat wel aantrad, kon onmogelijk als niet-representatief worden beschouwd. Capello zei voorafgaand aan het treffen dat hij juist koos voor een uitgebalanceerde groep, omdat hij de belangrijke Serie A-wedstrijd tegen Internazionale van dit weekeinde vooraf wilde laten gaan door een goed resultaat tegen Ajax.

Defensie

Toch maakten de Amsterdammers tegen Juve, dat door vier opeenvolgende overwinningen in de Champions League al geplaatst was voor de knock-outfase, geen kansloze indruk. Ajax probeerde de Italianen met een aanvallend concept te verrassen, maar liep zich - opnieuw - te hoop op de goed georganiseerde defensie van Juventus.

In de eerste helft was de ploeg van Koeman slechts één keer gevaarlijk toen Van der Vaart in de 26e minuut een goed genomen vrije trap op de vuisten van Buffon zag eindigen.

Maxwell

Juventus leidde op dat moment al met 1-0. Uitgerekend Maxwell stond aan de basis van de enige treffer. De naam van de Braziliaanse linksback van Ajax stond dinsdag met grote chocoladeletters in alle Italiaanse kranten. Hij zou in navolging van Zlatan Ibrahimovic de tweede speler van Ajax moeten worden die de overstap naar Turijn gaat maken.

Zijn blunder zal aan de belangstelling van Juventus geen goed hebben gedaan, want de manier waarop hij in de 15e minuut de bal verspeelde aan Camonaresi was van pupillenniveau. Deze speelde vervolgens vrij eenvoudig Zalayeta aan, die vrij voor Vonk de hoek voor het uitkiezen had, 1-0. Overigens maakte Maxwell zijn blunder na rust deels goed door een kopbal van Emerson van de doellijn af te glijden.

Behoudens enkele kleine kansjes bleef het verweer van Ajax weinig voorstellen, vooral in aanvallend opzicht komt de ploeg van Ajax nog veel te kort. Met wat geluk plaatst het elftal zich over twee weken tegen Bayern voor de UEFA-beker, gezien de huidige niveau van Ajax ook het beste podium om het Europese seizoen na de winterstop nog enige kleur te geven.

Koeman

Met een zucht en een cynisch glimlachje probeerde Ajax-trainer Ronald Koeman vlak na afloop van de nederlaag zijn gemoedstoestand te uiten. Opnieuw verloor zijn elftal, voor de vierde keer op rij met miniem verschil van een Italiaanse tegenstander. "Tsja, 1-0. Het is heel frustrerend dat het opnieuw gebeurt. Zeker omdat je vooraf bang bent voor de manier waarop het is gegaan."

'Pijnlijk'

De trainer doelde op een persoonlijke fout van Maxwell die vooraf ging aan de enige treffer van de wedstrijd. De Braziliaan speelde een bal in de voeten van een tegenstander, waarna Zalayeta de 1-0 maakte. "Helaas kun je daar niets aan doen, maar zou eigenlijk niet mogen gebeuren. Het is één moment in de wedstrijd en dat wordt meteen afgestraft. Vooraf ben je er bang voor, maar het gebeurt toch. Dat is extra pijnlijk."

De coach zag zijn elftal ondanks het verlies bij fases redelijk spelen. "De manier waarop we hebben verloren is totaal anders dan de wedstrijden tegen Maccabi Tel Aviv en Bayern München. Het is duidelijk dat er nu een beter team staat dan in die periode. Vooral over het verdedigende centrum ben ik zeer tevreden. Je kunt zien dat er duidelijk groei in dit elftal zit. We moeten ons nu richten op de UEFA beker, maar ik heb er vertrouwen in dat we dat toernooi zullen halen."

Babel genoot

Ryan Babel had ondanks de 1-0-nederlaag genoten van zijn eerste optreden in de Champions League. Babel hoorde maandagavond van trainer Koeman dat voor hem een basisplaats was ingeruimd. "Ik heb me vanaf dat moment rustig voorbereid op de wedstrijd en goed geslapen", vertelde hij na het duel.

"Het was wennen, dit is topvoetbal. De eerste helft stond ik bovendien op een eiland." Babel kwam dinsdag in Turijn niet tot scoren. "Twee kansen, eentje had ik er moeten maken", vond de pas 17-jarige aanvaller.

Babel spoorde zijn medespelers in de rust aan meer aan te sluiten, maar Ajax kon ook na rust aanvallend geen vuist maken. "Jammer van het resultaat, maar ik heb zeker genoten."

Lichtpuntjes

Rafael van der Vaart zag maar weer eens zijn oordeel over Italiaans voetbal bevestigd. "Ze scoren 1-0 en gooien de pot dicht", concludeerde de aanvoerder van Ajax na weer een frustrerende avond. Toch had Van der Vaart wel lichtpuntjes gezien. "Bij vlagen hebben we aardig gespeeld, maar echt veel kansen heeft het niet opgeleverd."