BERLIJN/ROTTERDAM - De 'spastische reacties' van enkele commerciële ploegen, die naar de gunst van schaatstalent Sven Kramer dingen, maken duidelijk dat ook in het schaatsen een helder transfersysteem moet komen. Dat stellen topsportcoördinator Ab Krook en Jong Oranje-coach Peter Kolder.

Sinds de 18-jarige Kramer vorig seizoen zilver pakte op het wereldkampioenschap voor junioren, is de jacht op de jonge Fries geopend. In de collectieve samenwerkingsovereenkomst tussen de 'commerciëlen' en de KNSB, die vorig jaar van kracht werd, is vastgelegd dat een schaatser pas na zijn juniorentijd de bondsploeg mag verlaten. Kramer mag daarom pas in maart 2005 overstappen.

Omdat nergens is opgeschreven wat wel en niet mag, proberen de teammanagers op slinkse wegen elkaar af te troeven. Vooral vertegenwoordigers van Team Telfort en TVM zochten de afgelopen tijd opvallend vaak contact met Kramer. "Er wordt zo spastisch gereageerd vanuit beide kampen", merkt Kolder, coach van Kramer.

"Dan krijgt hij weer een telefoontje van de ene ploeg. Alleen om te zeggen dat ze gezien hebben dat-ie met iemand van een andere formatie stond te praten. Ik denk dat Sven dan ook zoiets heeft van: ,Doe normaal, joh'."