ZALTBOMMEL - Eindelijk kon hij weer oprecht, breeduit lachen. Na drie maanden revalideren, een zware Tour en enkele criteriums boekte Erik Dekker de eerste officiële overwinning sinds zijn zware valpartij in Milaan-Sanremo. De renner van Rabobank was woensdagavond in Zaltbommel het sterkst bij het NK tijdrijden. Hij bleef Servais Knaven en Paul van Schalen ruim voor.

"Toen ik in de Tour met Kroon voorop zat, was dat een leuk moment. Maar een topsporter baalt toch stiekem wanneer hij niet meedoet voor de prijzen," wist Dekker. "Daarom is dit de eerste keer sinds die val dat ik echt blij ben."

Achter de hand

De geboren Drent had voor de 44 kilometer 51 minuten en dertig seconden nodig en was daarmee 47 tellen sneller dan Servais Knaven. "Een tijdrit van een hoog niveau," keek hij terug. "Daarnaast was dit voor mij een belangrijke test met het oog op de Ronde van Nederland. Nu kan ik toch aan de ploeg vragen om de boel bijeen te houden, omdat ik in de tijdrit in Almelo een goede kans maak. Wat mij betreft hebben we iets achter de hand."

Moraal

De zege was natuurlijk een opsteker voor Dekker. Na zijn zware crash, waar hij een heupbreuk opliep, moest hij maandenlang individueel aan zijn herstel werken. Daarna reed de renner, nog zeker niet topfit, de Tour uit. Voor het NK-tijdrijden snakte de Rabobank-renner dan ook naar een positief resultaat: "Was ik hier vierde geworden, had ik flink gebaald. Dan wordt het plots ook een stuk lastiger om je te motiveren. Dankzij de zege heb ik echter genoeg moraal voor de Ronde van Nederland."

Strompelen

Na afloop strompelde de ex-winnaar van de wereldbeker naar de douches. Ook al flitste hij door de straten van Zaltbommel, Dekker is nog niet volledig hersteld. Na het wielerseizoen wacht hem alweer een nieuwe operatie om kalkweefsel rond zijn heup te verwijderen. "Tja, als je me zo ziet lopen, kun je niet voorstellen dat ik net vijftig kilometer per uur heb gereden," zei hij lachend. "Gelukkig is fietsen, in vergelijking met andere sporten, een hele simpele beweging. Anders was me dit nooit gelukt."

Knaven

Overigens liet niet alleen Dekker zien dat hij klaar is voor de Ronde van Nederland. Ook Servais Knaven, tweede op 47 seconden, lijkt de juiste vorm te hebben gevonden. De renner van Domo-Farm Frites verloor echter in het eerste gedeelte te veel tijd op Dekker en kon hem daarom nooit serieus bedreigen. "In de tweede omloop heb ik een tandje zwaarder getrapt en maakte ik wat tijd op Dekker goed. Jammer dat mijn achterstand toen al te groot was."

Revanche

De revanche tussen beide coureurs vindt over negen dagen plaats, op 24 augustus. Dan staat in de Ronde van Nederland een tijdrit in Almelo op het programma.