TURIJN - Trainer Ronald Koeman laat Ajax dinsdag in Turijn tegen Juventus vrijuit voetballen. De oud-international acht zijn ploeg normaal gesproken kansloos tegen de koploper van de Serie A. Niet zo raar als je de cijfers van Juve bekijkt: dit seizoen incasseerde de ploeg slechts vier tegentreffers en in de Champions League wonnen de Italianen alle vier voorgaande wedstrijden heel koel met 1-0.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Koeman gebruikt die wetenschap om zijn team in de rol van underdog te duwen. "Niemand verwacht dat wij hier zullen winnen. Dat kan positief zijn omdat de druk dan van de ketel is en we deze wedstrijd anders kunnen benaderen dan anders. In de thuiswedstrijd tegen Juventus hadden we ook meer verdiend dan de 1-0-nederlaag. Als we willen winnen zullen we nu de kansen die we krijgen wel moeten benutten en verdedigend geen stommiteiten begaan. Het zal dus heel moeilijk worden."

Geslepen

De kans van een nieuwe 1-0 ligt levensgroot op de loer. Zowel Koeman als Van der Vaart sprak deze week al over de geslepenheid van Italiaanse ploegen. Na afloop van de verloren thuiswedstrijd tegen Juve liet Van der Vaart zich ontvallen dat "je altijd het idee hebt dat je beter speelt tegen een tegenstander uit Italië maar aan het einde van het duel verlies je wel met 1-0".

Koeman: "Maar je kunt wel leren van die uitslagen. Niet van de ene op de andere dag natuurlijk, want je mist ten opzichte van bijvoorbeeld Juventus leeftijd en ervaring. Daarnaast speel je niet elk weekeinde een topwedstrijd, dat doen ploegen in de Serie A wel."

Champions League

De Amsterdammers kunnen in Turijn worden geholpen door de actuele stand van zaken in groep C van de Champions League. Juventus kwalificeerde zich al voor de knock-outfase van het toernooi. Daarnaast speelt de Turijnse ploeg komend weekeinde de belangrijke competitiewedstrijd tegen Internazionale.

"Wellicht dat dat een voordeel voor ons kan zijn", bekende Koeman. "Aan de andere kant; ik heb de lijst met 26 namen bekeken en die is niet mis hoor. Maar het scheelt natuurlijk wel als bijvoorbeeld Nedved en Del Piero niet meespelen."

Bayern

Voor Ajax staat naast prestige ook de derde positie in de poule nog op het spel. Wil Ajax ook na de winter nog Europees actief zijn, dan moet die plaats worden geconsolideerd. Koeman verwacht echter niet dat dinsdag al een beslissing valt. "Zowel Juve als Bayern München (tweede in de groep) speelt een thuiswedstrijd die normaal gesproken gewonnen wordt. We moeten zorgen dat we in de laatste wedstrijd thuis van Bayern winnen, dan houden we alles in eigen hand."

Koeman gaf maandagavond op de laatste persconferentie voor het duel tegen Juventus aan dat hij zijn elftal niet teveel wil veranderen. Wel liet hij doorschemeren dat hij aanvallend wellicht met een verrassing komt. "We willen spelen om te winnen. Ik zeg nog niet hoe, want dat wil ik eerst met mijn spelers bespreken. Voor verdedigend spel hebben wij echter de spelers niet."

Babel

Mogelijk geeft Koeman de pas 17-jarige Babel een kans als basisspeler. "Als je me een beetje kent, heb ik er niet zoveel problemen mee om zo'n speler in dit soort wedstrijden voor de leeuwen te gooien", aldus Koeman, die de aanvaller op de afsluitende training in zijn basisformatie opnam.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Vonk; Trabelsi, Grygera, Escudé en De Jong; Galasek, Van der Vaart en Maxwell; Rosales, Babel en Boukhari.