HOUSTON - Roger Federer klimt steeds hoger op de recordlijsten. In de Masters Cup behaalde hij zijn elfde overwinning in 2004. Bij de elf hoorden naast de officieuze wereldtitel in Houston drie van de vier grandslams.

Bijzonder was dat de 23-jarige Zwitser ongeslagen bleef in alle finales die hij speelde. Met nog twee stuks uit 2003 zette hij zijn ongeslagen finalereeks op dertien. De laatste keer dat hij een eindstrijd verloor was in Gstaad, in eigen land, tegen de Tsjech Jiri Novak.

Fantastisch

Federer is pas de tiende speler in de geschiedenis die tien zeges of meer in een jaar op zijn erelijst schreef. Hij is de eerste sinds de Tsjech Ivan Lendl in 1986 die de officieuze wereldtitel twee keer achter elkaar verovert. "Het is prachtig om in het rijtje van beroemde tennissers te staan. Alle records die ik heb geëvenaard of verbeterd zijn allemaal fantastisch. De laatste anderhalf jaar vlieg ik als een raket. De Masters Cup is een schitterend einde van 2004. Slechts een paar mannen wonnen deze titel op rij."

Federer speelde dit jaar tachtig partijen en verloor er slechts zes. De Zwitserse perfectionist heeft zes weken de tijd voor vakantie en de voorbereiding voor het nieuwe seizoen, waarin hij begint met het demonstratietoernooi in Kooyong als opwarmer voor de titelverdediging in het Australian Open.

Teleurstellingen

In zijn terugblik op zijn beste seizoen zei Federer ook teleurstellingen te hebben moeten slikken. "Bij de Olympische Spelen in Athene heb ik de Zwitserse vlag gedragen. Het was een grote wens van mij om een medaille te winnen, omdat het in Sydney was mislukt. Ik heb er in Athene niets van gemaakt.

Ook vond ik het vreselijk dat wij voor de Daviscup thuis van Frankrijk hebben verloren. De andere nederlagen waren acceptabel. Desondanks was het een geweldig seizoen."