ZEIST - Het opmerkelijke gedrag van trainer Edward Sturing zondag bij de thuiswedstrijd van zijn ploeg Vitesse tegen PSV (0-2) heeft ook de aandacht getrokken van de aanklager betaald voetbal. Die is een vooronderzoek begonnen naar de houding en de uitlatingen van de Arnhemse coach na de rode kaart voor zijn speler Dingsdag. De aanklager wil voor maandag 29 november tekst en uitleg hebben van het bestuur van Vitesse en/of Sturing zelf.

Arbiter Bossen stuurde Dingsdag van het veld na een opzichtige vuistslag in het gezicht van tegenstander Sibon. De scheidsrechter trok de rode kaart op advies van de vierde official Wiedemeijer. In woord en gebaar wond Sturing zich, duidelijk zicht- en hoorbaar op de tv-beelden, vreselijk op over deze arbitrale beslissing. Zijn woede langs de zijlijn sloeg over naar de tribune, waar daarna massale en langdurige kwetsende spreekkoren klonken aan het adres van Bossen.

De scheidsrechter onderbrak daarom het duel in de 67ste minuut. Vitesse-aanvoerder Knopper riep tijdens de gedwongen pauze de Arnhemse aanhang op om zich te onthouden van spreekkoren. Na een kwartier hervatte Bossen de wedstrijd, die zonder verdere incidenten werd uitgespeeld.

Maatregelen

De aanklager betaald voetbal wil van Vitesse weten welke maatregelen de club voor, tijdens en na de wedstrijd heeft genomen om de kwetsende spreekkoren te voorkomen. Daarnaast wil de aanklager van de Arnhemse clubleiding horen of er individuele maatregelen zijn genomen tegen de fans van Vitesse die zich hieraan schuldig hebben gemaakt. In deze zaak heeft Vitesse tot 6 december de tijd om met een verklaring te komen.