RIJSWIJK - VfL Wolfsburg is de koppositie in de Bundesliga kwijtgeraakt aan Bayern München. De club van trainer Erik Gerets en verdediger Kevin Hofland verloor in een uitwedstrijd van Hamburger SV, 3-1. Door het verlies nam Bayern München, dat zaterdag al te sterk was voor FC Kaiserslautern (3-1), de leiding in de Duitse competitie. De recordkampioen heeft nu twee punten voorsprong op de Noord-Duitsers.

Wolfsburg ging tegen Hamburger SV, met international Boulahrouz in de basis, flitsend van start. Al in de eerste minuut maakte Brdaric de openingstreffer voor de club van het Volkswagenconcern. De thuisploeg herstelde nog voor rust het evenwicht en nam een minuut voor de pauze zelfs een voorsprong door goals van Van Buyten en Barbarez. Die stand bleef tot de slotfase in stand; pas in de 90e minuut besliste Romeo het duel definitief: 3-1.

Makaay geblesseerd

Bayern München had zaterdag een doelpunt van Kaiserslautern nodig om wakker te worden. Al in de openingsfase zette Riedl de gasten op voorsprong, na een fout van doelman Kahn. Pizarro, Frings (beiden voor rust) en Guerrero scoorden voor de Zuid-Duitsers. Na een uur viel Makaay geblesseerd uit. Deisler, die wegens de naweeën van psychische problemen een maand rust nam, maakte zijn rentree. Het geplaagde Borussia Dortmund heeft weer eens gewonnen. De formatie van de Nederlandse trainer Van Marwijk versloeg op eigen veld Freiburg, 2-0.

Dortmund

Na drie achtereenvolgende nederlagen behield Dortmund met de overwinning de aansluiting met de middenmoot. Al na drie minuten scoorde Brzendska. Het was Dortmunds eerste treffer in 322 minuten. Kort voor het einde zorgde Madouni met de tweede treffer voor zekerheid. "We hebben het ons onnodig moeilijk gemaakt", zei Van Marwijk. "Het spel in de eerste helft was gezien de moeilijke omstandigheden goed. Helaas hebben we veel te weinig gedaan met de vele kansen. Na de hervatting zijn we wat in de verdrukking geraakt. We hadden geluk dat het tweede doelpunt uiteindelijk voor ons was."

Dick Advocaat

Advocaat verloor in zijn derde wedstrijd voor de eerste keer met Borussia Mönchengladbach, gehandicapt wegens het ontbreken van aanvoerder Ziege. Dat gebeurde bij VfB Stuttgart (1-0), dat zich daarmee handhaafde in de top van de ranglijst. De Stuttgarters, donderdag tegenstander van SC Heerenveen, hadden in hun laatste vijf duels slechts één keer gewonnen. International Kuranyi werd met zijn vijfde treffer van het seizoen in de 57e minuut de matchwinner.