BERLIJN - Door privé-omstandigheden maakte Renate Groenewold deze zomer minder trainingsuren dan normaal. Daarom werkt de allroundwereldkampioene deze maand wat harder dan haar concurrentes aan conditie en techniek. Dat belette haar blijkbaar niet om in Berlijn zilver te winnen op de 3000 meter.

Groenewold noteerde een tijd van 4.05,18 en moest alleen de Canadese rijdster Clara Hughes voor zich dulden. De Noord-Amerikaanse had voor de afstand 4.03,14 nodig. "Ik ben heel tevreden met deze race", sprak Groenewold. "Het verschil met Hughes was dusdanig groot dat ik ook niet baal van deze tweede plaats."

De Groningse schaatsster traint deze periode hard door en verwacht eigenlijk pas in januari weer optimaal te kunnen presteren. Daarom was Groenewold ook verbaasd over haar goede klasseringen. "Ik had er niet vreemd opgekeken wanneer ik hier 4.09 had gereden", zei de TVM-rijdster die op de 1500 meter vierde werd.

Moniek Kleinsman

Op de drie kilometer presteerde ook Moniek Kleinsman sterk. De 22-jarige rijdster, die vorige week in Hamar haar debuut in het wereldbekercircuit maakte, kwam in Berlijn tot een tijd van 4.09,73. Daarmee scherpte ze haar persoonlijk record aan met vier seconden en werd ze als negende geklasseerd.

Mannen winnen ploegachtervolging

De Nederlandse mannen hebben zondag revanche genomen voor hun zwakke prestatie tijdens de ploegachtervolging in Hamar, vorige week. Erben Wennemars, Mark Tuitert en Carl Verheijen boekten in Berlijn een WB-zege, waarmee de negende plek van Hamar meer dan goed werd gemaakt.

Oranje, dat Duitsland en Italië voor bleef, kwam tot een tijd van 3.46,44. Dat betekende een officieus wereldrecord. "Een Weltrekord", glunderde Wennemars na afloop. "Dit is echt genieten", viel Verheijen hem bij. "Zo'n ploegachtervolging geeft een extra dimensie aan de sport."

De voorsprong op Duitsland bedroeg ruim twee seconden. De Amerikaanse schaatsers, die de WB-wedstrijd in Hamar wonnen, konden geen tijd neerzetten omdat Joey Cheek halverwege de race ten val kwam. De schaatser nam olympisch kampioen Derek Parra mee in zijn val. Parra klaagde na afloop van pijn aan zijn rechterenkel, maar de verwondingen lijken mee te vallen.