ROTTERDAM - Trainer Ron Jans voorspelde een stunt in de Kuip en die kwam er ook. Zijn opkomende ploeg FC Groningen bracht Feyenoord zondagmiddag voor eigen publiek een zware slag toe: 1-2. Met een achterstand van negen punten op koploper PSV dreigen de Rotterdammers nu ook onder coach Ruud Gullit naast de begeerde landstitel te grijpen.

De overwinning kwam FC Groningen toe. De manschappen van Jans toonden veel meer strijdlust en beleving dan Feyenoord, dat veel te weinig afdwong. De Noorse nieuwkomer Nevland bracht beide Groningse treffers op zijn naam. Het waren geen wonderschone doelpunten, maar dat deed aan de verdiende zege niets af.

FC Groningen

Feyenoord was gewaarschuwd voor FC Groningen. De ploeg van trainer Jans won vier keer in de laatste vijf duels. Begin mei zegevierden de Groningers op sensationele wijze ook al in de Kuip, dankzij twee treffers van Drent in de slotminuten (1-2).

"Weer drie punten. De Kuip is een fantastisch stadion", sprak Jans gelukzalig. "Als speler heb ik hier nooit gewonnen. Misschien is het beroep van trainer bij nader inzien toch leuker. We hebben laten zien dat we ook tegen een topclub aardig kunnen voetballen."

Jans

Jans bleek zijn huiswerk voor het uitstapje naar de Kuip goed te hebben gedaan. Hij liet zijn twee spitsen Salmon en Nevland dicht tegen elkaar aan in het centrum spelen, daar waar Feyenoord met de flegmatieke verdedigers Paauwe en Saïdi het meest kwetsbaar is. De laatste moest in de 42e minuut met een blessure naar de kant. Zijn vervanger Loovens is van hetzelfde soort: ietwat laconiek.

Laag tempo

Feyenoord, zonder Ono (geblesseerd), Bosschaart en Song (beiden geschorst), speelde slordig, in een laag tempo en met weinig creativiteit. FC Groningen daarentegen maakte een gretige, geconcentreerde en koelbloedige indruk. Al na tien minuten moest coach Gullit zijn aanvoerder Paauwe twee keer naar de zijlijn halen om hem op de Groningse gevaren te wijzen.

Babos

Doelman Babos, de laatste weken een onzekere factor in de Rotterdamse afweer, leidde de openingstreffer in. De Hongaar stompte in de 24e minuut een schot van Van Gessel voor de voeten van de Nevland, die de bal simpel over de doellijn liep, 0-1. Tien minuten later werkte Babos ook een uithaal van Salmon onvoldoende weg, maar de spits van FC Groningen liet de rebound onbenut.

Legioen

Na de achterstand kwam Feyenoord, opgejut door het morrende legioen, een beetje tot leven. De thuisploeg had evenwel een fout van Matthijs nodig om in de 39e minuut op gelijke hoogte te komen. Na diens onnodige balverlies sloeg topscorer Kuijt genadeloos toe, met dank aan sterk doorzetten van makker Kalou, 1-1. Vlak voor de rust verslikte ook Kruiswijk zich bij de Groningers, maar Kuijt verzuimde opnieuw te scoren.

Na de pauze kwam Feyenoord amper nog in scoringspositie. De veelgeroemde aanval maakte een uitgebluste indruk. Vooral Castelen, na ruim een uur gewisseld voor de ook al kansloze Lazovic, en Kalou lieten zich nauwelijks gelden. In de counter was FC Groningen veel gevaarlijker.

Nevland

Uit een voorzet van invaller Pinas (ex-Feyenoord) werkte Nevland de bal in de 71e minuut opnieuw over de doellijn, 1-2. De Noorse aanwinst verprutste kort daarna nog een grote kans op 1-3. De misser bleef zonder gevolgen, omdat het Rotterdamse slotoffensief weinig tot niets voorstelde.

NAC

Een sterk counterend NAC Breda was Willem II zondagmiddag te slim af: 0-1. Al voor rust maakte Mendes da Silva de enige treffer. Quinn (Willem II) en Gudelj (NAC Breda) kregen een rode kaart (tweemaal geel) van scheidsrechter Luinge. Dat de zege onverdiend was, daar trok NAC-trainer Lokhoff zich weinig van aan. Willem II-trainer Maaskant kon er niet over uit. "We hebben er alles aan gedaan, maar het mocht niet zo zijn. We hebben ons zelf te kort gedaan."

Het zat Willem II bepaald niet mee. Ondanks het grote Tilburgse overwicht opende NAC tegen de verhouding in de score. Een door doelman Moens half gekeerd schot van Van den Eede werd door Mendes da Silva simpel afgerond: 0-1.

Overmacht

De overmacht van Willem II nam daarna verder toe. Een treffer van Quinn werd geannuleerd omdat hij de bal in het doel sloeg, Victoria zag na een slechte uittrap van doelman Schollen zijn inzet net over gaan. Kreek mikte even later in kansrijke posititie ook te hoog, evenals Reuser, die nog twee pogingen zag stranden op de stugge Bredase afweer.

Hectisch

"Het waren vijf hectische laatste minuten," vond NAC-trainer Lokhoff, die aan het eind van de tweede helft een gelijke fase moest doormaken. Want ook na rust liep Willem II storm op het Bredase doel. De kansen stapelden zich op, maar verdediger Penders bleek in prima vorm. En omdat ook doelman Schollen groeide in de wedstrijd streed Willem II vooral tegen zichzelf.

NAC bleek met de sporadische uitvallen zelfs gevaarlijker. Boussaboun was bij vlagen niet te stoppen. Stam had na zo'n actie de 0-2 op zijn schoen, maar voor een leeg doel schoot hij tegen zijn ploeggenoot Boussabon op.

Lokhoff

"Het kon alle kanten op," beaamde Lokhoff. "Er was veel strijd van beide kanten. Achteraf mogen we erg blij zijn met de volle winst."

Willem II-trainer Maaskant begreep er na afloop niets van. "We hebben op het eerste half uur na de gehele wedstrijd het heft in handen gehad. Het was onbegrijpelijk dat we niet op gelijke hoogte konden komen. We hebben zo veel kansen gehad. We hebben alles gegeven, alle risico's genomen. Dan is het erg zuur om zo te verliezen."

FC Utrecht

FC Utrecht heeft zichzelf zondag in Enschede verlost van een klein complex. De club won eindelijk weer eens, voor het eerst in acht wedstrijden. FC Twente was op eigen veld het slachtoffer (0-1). Dat gegeven drukte die club verder in een negatieve spiraal, op eigen veld won Twente dit seizoen namelijk alleen nog maar van Heerenveen.

Gelukkigste

"Van dat rare gevoel wilden we af", verklaarde trainer Rini Coolen na de mislukte missie. "Het werd tijd dat we weer eens wonnen in Enschede. De bedoelingen waren er, maar de juist uitvoering niet. Vandaag verdienden we geen van beide te winnen, maar Utrecht was de gelukkigste."

Collega Foeke Booy was het daar niet mee eens, hij noemde de zege van zijn elftal wel degelijk verdiend. Of dat al dan niet zo was, maakte weinig uit. Feit bleef dat de confrontatie in het Arke Stadion een vaak vervelend schouwspel was. Twente bleek zoals zo vaak dit seizoen aanvallend onmachtig, terwijl Utrecht nog lang niet terug is op het niveau waarop het kan acteren.

Tanghe

Stefaan Tanghe brak voor de Utrechters de ban, door in de eerste helft te scoren. De Belg kreeg de bal op maat in de diepte aangespeeld door rechtsbuiten Douglas, die eindelijk weer eens op dreef was. Centrumspits Mols hield het deze keer een uur vol, voordat hij met een stijve lies de catacomben opzocht. Eenmaal was hij gevaarlijk geweest, toen hij slim wegliep bij zijn bewaker. Na de steekbal van Van den Bergh passeerde hij doelman Paauwe, maar scoren was daarna te veel gevraagd.

Utrecht hoeft na de overwinning in Enschede niet te denken dat het elftal er weer helemaal staat. Wat dat betreft mogen de spelers donderdag in Brugge wat verwachten, als ze in de derde ronde van de UEFA-beker aantreden tegen Club Brugge.

Booy

"Het gaat stormen", weet Booy, zelf oud-speler van Club. "We zullen de beginfase goed door moeten komen. Want ze gaan vanaf het begin tekeer." Het onrustige spel van zondag en de verdedigende missers uit de eerste helft kan Utrecht in België niet gebruiken. Booy beseft als geen ander dat zijn spelers er nog niet zijn. "We zijn ongetwijfeld op de goede weg, maar we laten nog niet zien wat we kunnen. Het zelfvertrouwen is er, maar het goede gevoel nog niet."

NEC

Henk Wisman en Johan Neeskens schudden elkaar zondag de hand. De trainer/coaches van FC Den Bosch en NEC konden leven met de 0-0 in het povere duel. Beide clubs konden het ene winstpunt namelijk best gebruiken.

Matig

Het was een matig duel geweest met twee verschillende spelbeelden per helft. In de eerste was FC Den Bosch beter, in de tweede NEC. Beide ploegen blonken uit in het missen van kansen.

Voor rust voorkwam doelman Gentenaar een voorsprong van de thuisclub. Vooral bij een uithaal van linksback Snoyl was de Nijmeegse keeper fantastisch op dreef. Na een kwartier claimde FC Den Bosch een strafschop toen Nalbantoglu de Bossche aanvaller Van de Laak vasthield nadat Cas hem met een voorzet had bediend.

Penalty

Scheidsrechter Blom weigerde naar de stip te wijzen. "Honderd procent penalty", commentarieerde Wisman na afloop. Zijn collega Neeskens bleef neutraal. "Ik heb dat moment niet goed gezien, het zou kunnen dat het een strafschop was."

Kansen

De vermeende arbitrale dwaling had vergeten kunnen worden als twee minuten later de Belg Haemhouts raak had geschoten in plaats van naast het doel bij de beste kans op de openingstreffer na een knullige misser van Simr. NEC creëerde in de eerste helft geen enkele uitgespeelde kans. "We handelden te onrustig aan de bal en de spitsen waren te statisch", vond Neeskens.

Tininho en Boutahar probeerden het met schoten uit de tweede lijn, alle even onzuiver. Een vrije trap van Wielaert werd gepareerd door de Bossche doelman Van Strien.

Na rust kreeg NEC een vijftal opgelegde kansen, omdat de thuisclub verdwaalde in de goede bedoelingen. Volgens coach Wisman kwam dit door een gebrek aan routine op enkele posities. FC Den Bosch mocht van geluk spreken dat pogingen van Boutahar, Wielaert en Simr de juiste richting misten en Van Strien een schot van weer Simr verijdelde. Vlak voor tijd trof Pothuizen met een omhaal de lat. Gevolg: 0-0 en voor beide ploegen een puntje.