ARNHEM - Onverstoord vervolgde PSV zondag op bezoek bij Vitesse (0-2) de weg die de ploeg tot dusver onbedreigd aan kop van de eredivisie heeft gebracht. Ook de hardwerkende thuisploeg kon niet voorkomen dat de koploper woensdag met veel vertrouwen aan het belangrijke Champions League-duel met Arsenal begint. Dat het duel vanwege spreekkoren werd stilgelegd vonden de trainers van beide clubs na afloop onterecht.

De afstand met naaste belager AZ bedraagt nog steeds vijf punten. Feyenoord, verrassend te zwak voor FC Groningen (1-2) en Ajax volgen respectievelijk al op negen en tien punten. Ook tijdens de wedstrijd tegen Vitesse wierp de vraag zich weer op wie de ploeg nog van de titel af kan houden. Zelfs scoren tegen PSV is voor veel clubs in de eredivisie al een onmogelijke klus. De ploeg is in de competitie inmiddels al 930 minuten zonder tegentreffer.

Professioneel

In navolging van de laatste tien competitieduels gaf PSV de gastheer in het Gelredome geen enkel moment het idee dat het kon profiteren van de nakende belangrijke wedstrijd in de Champions League tegen de kampioen uit Engeland. Iedereen bij de koploper beseft als geen ander dat de club woensdag voor het eerst in de geschiedenis de eerste ronde van het toernooi voor beste clubteams van Europa kan overleven. PSV is inmiddels professioneel genoeg om van wedstrijd tot wedstrijd te leven.

Eerste treffer

Vitesse mocht zich voor rust nog gelijkwaardig aan de koploper noemen. De Arnhemmers kregen echter slechts één doelkans. Doelman Gomes reageerde in de twintigste minuut attent na een kopbal van Van den Berg. Na de hervatting zetten de Eindhovenaren meer druk naar voren. De openingstreffer van Sibon, de vervanger van de met een schouderblessure uitgevallen Vennegoor of Hesselink, was een logisch gevolg van het overwicht van PSV.

Spreekkoren

Even voor het openingsdoelpunt raakten Park en Beasley al de paal. Na de treffer van Sibon dreigde PSV het duel snel te beslissen. Een beslissing van scheidsrechter Bossen stelde trainer Sturing in staat om zijn elftal te groeperen. De arbiter besloot de wedstrijd wegens spreekkoren van een deel van de aanhang van de thuisclub te staken. Supporters van Vitesse zongen onder meer: "Bossen is de hoer van PSV."

Rood

Ze begonnen de spreekkoren nadat de arbiter verdediger Dingsdag in de 61e minuut op advies van vierde official Wiedemeijer van het veld stuurde. Dingsdag trof Sibon duidelijk zichtbaar tijdens een kopduel met de elleboog. Na de onderbreking voorkwam Vitesse lange tijd dat PSV meer afstand kon nemen. Beasley bepaalde uiteindelijk in blessuretijd de eindstand: 2-0.

Vertrouwen

Beide ploegen stonden na afloop nauwelijks stil bij de verdiende zege van PSV. "Ik snap wel waarom die ploeg zelden een doelpunt tegen krijgt', aldus trainer Sturing. "Ook zonder Farfan (trieste familie-omstandigheden) en de geschorste Van Bommel geven ze helemaal niets weg. Echt heel knap hoor". "Ik vond het mooi om te zien hoe mijn ploeg ook deze wedstrijd weer goed heeft uitgespeeld", aldus Hiddink. "Dat geeft vertrouwen in de toekomst."

Roomser dan de paus

Beide trainers waren al even eenduidig met hun mening over de beslissing van arbiter Bossen om het duel een kwartier te staken. "Begrijp me niet verkeerd", aldus Hiddink. "We moeten zeker niet alles tolereren. Maar soms moet je als scheidsrechter misschien voor even doof houden. Ik was natuurlijk met de wedstrijd bezig, maar ik was echt verrast dat hij van het veld afstapte. Ik vind dat we er alles aan moeten doen om de normen en waarden ook rond voetbalduels te handhaven. Maar we moeten ook niet roomser dan de paus zijn. Toch?". Sturing: "Daar ben ik het helemaal mee eens".