BARCELONA - FC Barcelona heeft zaterdagavond in de Spaanse competitie Real Madrid met 3-0 verslagen. De lijstaanvoerder breidde de voorsprong op de aartsrivaal daardoor uit tot zeven punten.

Bij rust leidde de Catalanen met 2-0 door doelpunten van Samuel Eto'o, tot vorig seizoen nog voor de helft eigendom van de Koninklijke uit de hoofdstad, en Giovanni van Bronkchorst. Architect van beide aanvallen was Ronaldinho. In de tweede helft benutte de Braziliaanse uitblinker met veel overtuiging een strafschop. De bal ging op de stip nadat de Kameroense international Eto'o was gevloerd.

Rijkaard

Frank Rijkaard was al een held in Catalonië omdat hij FC Barcelona met assistentie van Henk ten Cate op gang hielp en voor het eerst in lange tijd weer superieur bovenaan de ranglijst van de Primera Division kreeg. Na zaterdag is hij bijkans onsterfelijk, want het was alweer een jaar of vier geleden dat Barça voor het laatst van Real won.

Nou Camp

En niet zomaar met geluk of het kleinst mogelijke verschil, maar met een uitslag die door de socios ongetwijfeld wordt gezien als kleinering van de vijand. Die kwam er nog genadig vanaf in het volgepakte Nou Camp, waar 97.905 toeschouwers een plekje hadden gevonden. Ze beleefden een avond die nog lang gesprekstof zal opleveren.

'Zwart gat'

Barcelona heerste, zeker in de eerste helft, en speelde daarbij ook nog regelmatig schitterend aanvallend voetbal. Reals sterrenformatie, met onder anderen Beckham, Figo, Zidane, Raul en Ronaldo in de basis, flonkerde geen moment en had in vergelijking met de tegenstander soms meer weg van een "zwart gat".

Voorbeeldige instelling

Owen, die landgenoot Beckham na rust kwam verlossen, kon de impasse evenmin doorbreken. Dat lag niet eens zozeer aan hem of aan zijn collega's. Het had veel, zo niet alles te maken met de voorbeeldige instelling van Barcelona, dat zich een zeer evenwichtig collectief toonde met geniale invallen van vedettes als Ronaldinho en de Portugees Deco voor het beslissende onderscheid.