KERKRADE - De positie van trainer/coach Wiljan Vloet bij Roda JC is onhoudbaar geworden na het onthutsende gelijkspel vrijdagavond thuis tegen ADO Den Haag, 1-1. Het doelpunt van spits Den Ouden werd pas in de 86e minuut genivelleerd door Sergio.

Na een roerige week, volgend op de uitschakeling voor de KNVB-beker door eerstedivisieclub Go Ahead Eagles, waarin een botsing tussen spelers en trainer met de grootste moeite werd bijgelegd, kwam er geen heilzame zege op ADO. De Hagenaars haalden zelden een punt in Kerkrade, verloren meestal met grote cijfers.

Het elftal van Roda JC vocht meer tegen zichzelf dan tegen de ook niet grootse tegenstander. De spelers combineerden slecht, liepen te traag en deden niets met de sporadische kansen.

Aanvallen

ADO, in egelstelling begonnen, kon steeds meer gaan aanvallen en kreeg uiteindelijk wel zes 100-procentkansen op een zege met fantastische cijfers. Dat het lang bij 1-0 bleef lag een enorme missers van Den Ouden en Polak voor en na de rust. Armzalig Roda JC hield hoop en raapte nog een punt door een bevlieging van de kleine Braziliaanse vedette Sergio.

Hoe het gelopen zou zijn als Boder met zijn lobje kort na het begin had gescoord toen hij naar voren stormde en door Sergio op maat werd bediend, bleef de grote vraag. Het was de 17e minuut. Roda JC was, hoewel te traag, in de opening de betere ploeg tegen het ver teruggetrokken ADO en kreeg door Bodor een vette kans. De Hongaar lobde de bal langs de kansloze doelman De Vries in het zijnet. Het eerste gefluit klonk op en ook kreeg trainer Vloet het eerste boegeroep naar zijn hoofd.

Den Ouden

ADO begreep snel dat op de koude vrijdagavond in Kerkrade meer te halen viel dan misschien een gelijkspelletje. De formatie ging aanvallen kreeg tot verbijstering van het Limburgse publiek in de eerste helft kans op kans tegen de hoogst onzekere thuisploeg. In de 23e minuut omspeelde spits Den Ouden doelman Kujivic. Hij gleed daarna uit op het door hagel en natte sneeuw gladde gras. Polak schoot in de 29e minuut recht voor doel, totaal vrij, over. Toen Den Ouden in de 32e minuut opnieuw miste, klonk steeds harder gefluit in het halflege stadion.

Den Ouden had intussen genoeg geoefend om bij zijn volgende kans te scoren. De spits deed het in de 40e minuut. Op een pass van Rijaard zette hij Bodor weg en trapte de bal beheerst in de hoek, 0-1. Voor de geplaagde coach Vloet klonk het fluitconcert bij het rustsignaal niet als muziek.

Wissels

De man die zei dat hij zichzelf best goed zag functioneren, paste wel een paar wissels toe. Bodnar werd aanjager van achteren uit. Veel kansen leverde het eerst niet op, ook niet door de inbreng van Vicelich en Cissé, wel een paar in de slotminuten.

Nadat Polak in de 65e minuut twee dotten op 0-2 verknoeide, moest ADO wel steeds verder terug. In de 85e minuut miste Cissé van dichtbij door een redding van doelman De Vries. Door een omhaal van Sergio kwam Roda JC toch nog op 1-1. Het was een troostprijs. Na dit povere resultaat zal waarschijnlijk weer een roerige week volgen.