BERLIJN - Wereldkampioene Renate Groenewold hoopt over twaalf maanden, bij het begin van het olympische seizoen, al zekerheid te hebben over haar deelname aan 'Turijn'. De rijdster van TVM meent dat ze in het verleden heeft bewezen over voldoende kwaliteit te beschikken. Daarom zou ze niet tot het olympisch kwalificatietoernooi in onzekerheid moeten verkeren.

De winnares van het WK allround in Hamar meent dat zij samen met bijvoorbeeld Marianne Timmer en Gretha Smit een uitzonderingspositie verdient. "Wij hebben laten zien dat we stabiele factoren zijn", zegt Groenewold in Berlijn, waar dit weekeinde WB-wedstrijden op het programma staan.

"Als wij snel zekerheid krijgen, kunnen we daarmee in onze planning rekening houden. Dan hoef je in het olympisch seizoen ook niet meerdere keren te pieken. Kijk, Friesinger en Pechstein weten nu al dat ze naar 'Turijn' mogen. Die kunnen hun hele planning daarop instellen."

Topsportcoördinator Ab Krook heeft begrip voor de oproep van Groenewold, maar geeft haar weinig kans. "Ik ben er ook een voorstander van om zo vroeg mogelijk zekerheid te geven", zegt de Loosdrechter. "Maar dat bepaalt de KNSB niet, maar NOCNSF."

NOCNSF zal binnenkort bekendmaken hoe de selectieprocedure voor de Olympische Winterspelen van Turijn eruit ziet. Zowel voor Nagano (1998) als Salt Lake City (2002) konden de rijders in het pre-olympisch seizoen nominaties verdienen. Daarvoor moest een schaatser in de WB-eindstand of tijdens de WK afstanden bij de toptwaalf eindigen. De tickets werden pas verdeeld bij een olympisch kwalificatietoernooi. De verwachting is dat deze procedure ook voor 'Turijn' geldt.

Kalender

Het olympisch kwalificatietoernooi zal in december 2005 plaatsvinden. Gezien de overvolle kalender wordt het OKT normaal gesproken gehouden in een weekeinde waarin ook WB-wedstrijden zijn gepland. In dat geval zullen de Nederlanders uiteraard die WB-wedstrijden laten schieten.