ZEIST - De Eredivisie CV mikt op een eigen productiemaatschappij voor het kant-en-klaar afleveren van beeldmateriaal van alle voetbalwedstrijden in de eredivisie aan de zendgemachtigden. Al met ingang van het nieuwe seizoen zou het nieuwe bedrijf operationeel kunnen zijn. Dat bevestigde vrijdag Chris Woerts, commercieel directeur van de ECV.

"Voor ons is het een serieuze optie", gaf hij aan. "Maar we wachten eerst de ideeën en gedachten af van de tv-stations en de omroepen die in onze pakketten zijn geïnteresseerd. Pas na 22 december, als de pakketten zijn toegewezen, weten we wat de bedoeling is."

Woerts ziet grote voordelen in een eigen productiemaatschappij. "Je kunt met één bedrijf veel goedkoper en efficiënter werken. Je krijgt veel meer synergie. Als meerdere omroepbedrijven door elkaar heen werken bij dezelfde wedstrijd kun je misverstanden krijgen, over bijvoorbeeld een kabel of een camera. Als je alles in één hand houdt, is de kans op productiefouten een stuk kleiner. Maar alles hangt af van wat onze toekomstige tv-partners willen."

Woerts benadrukte donderdag al dat de ECV niet wil tornen aan de journalistieke vrijheid, ook niet als de productie van de tv-beelden in eigen beheer wordt genomen. "We zullen zeker geen invloed willen uitoefenen op de aanstelling van bijvoorbeeld commentatoren en presentatoren."