Kameroen heeft zondag de finale van de Afrika Cup gewonnen. Het land klopte in de finale in Gabon Egypte met 2-1.

De invallers deden het voor de ploeg van de Belgische bondscoach Hugo Broos. Nicolas N'Koulou zorgde na een uur voor de eerste Kameroense treffer, Vincent Aboubakar besliste het duel vlak voor tijd.

Egypte begon sterk en had al na twee minuten de leiding kunnen nemen. Abdellah Saied stuitte na een knap passje van sterspeler Mohamed Salah op doelman Fabrice Ondoa.

Halverwege de tweede helft was het wel raak. Mohamed Elneny zorgde voor die treffer. De middenvelder, die eerder de duels in de kwart- en halve finale miste vanwege een blessure, passeerde Ondoa met een hard schot in de korte hoek.

Gelijkmaker

Kameroen had aanvankelijk alle moeite om tot goede kansen te komen. De gelijkmaker kwam dan ook vrij onverwacht. Verdediger N'Koulou kopte na een uur spelen uit een voorzet van Benjamin Moukandjo hard en zuiver raak.

Na die gelijkmaker was Egypte het een beetje kwijt. Het duel leek vervolgens op een verlenging af te stevenen, maar drie minuten voor tijd schoot invaller Aboubakar zijn land naar de zege.

Voor Kameroen, dat sinds 2002 niet meer van Egypte had gewonnen, is het de vijfde zege in de Afrika Cup. Eerder won het land het Afrikaanse titeltoernooi in 1984, 1988, 2000 en 2002.

Confederations Cup

Als winnaar van de Afrika Cup heeft Kameroen ook het laatste ticket voor het toernooi om de Confederations Cup bemachtigd.

De 'Ontembare Leeuwen' mogen komende zomer meedoen aan het evenement met de continentale kampioenen in Rusland, dat dient als voorbereiding op het WK van volgend jaar.

Kameroen komt in groep B terecht bij Chili, Australië en wereldkampioen Duitsland, in groep A zitten gastland Rusland, Nieuw-Zeeland, Portugal en Mexico.