ZEIST - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is donderdag akkoord gegaan met de plannen van de Eredivisie CV om de voetbaluitzendrechten te verkopen. De NMa, die kartelvorming wil voorkomen, vindt dat de concurrentie tussen omroeporganisaties wordt bevorderd, aangezien de ECV de uitzendrechten in zes verschillende pakketten wil verhandelen.

Bovendien wil de ECV de uitzendrechten op de zondagen om 23.59 uur laten terugvallen aan de individuele eredivisieclubs, die ze vervolgens weer kunnen exploiteren. De ECV kan haar pakketten nu gaan voorleggen aan de geïnteresseerde omroepmaatschappijen.

Direct gestart

In een verklaring meldde de ECV donderdagavond dat de zogenoemde 'tenderprocedure', direct is gestart. Vanaf vrijdag zet de ECV de volledige tender, het pakket aan voorstellen waarop de omroeporganisaties kunnen bieden, op haar website. Het gaat om de rechten voor de komende drie seizoenen, van 2005/2006 tot en met 2007/2008.

De samenvattingen van het eredivisievoetbal moeten in de toekomst zondagavond om 19.00 uur beginnen.

Op een extra aandeelhoudersvergadering (22 december) legt een speciale mediawerkgroep van de ECV haar advies voor aan de clubs. De mediawerkgroep bestudeert daarvoor de biedingen en doet vervolgens de verenigingen een voorstel.

In deze werkgroep zitten behalve de ECV-directie ook vertegenwoordigers van Ajax, Feyenoord, Roda JC en SC Heerenveen. Voor de winterstop hoopt de Eredivisie CV de procedure af te ronden.