ALKMAAR - Baanwielrenner Matthé Pronk heeft een 34 jaar oud record uit de boeken gereden. De 30-jarige Nederlander vestigde donderdag in het Sportpaleis van Alkmaar een nieuw werelduurrecord achter derny's.

Hij legde in precies zestig minuten achter de motorfiets van Joop Zijlaard een afstand af van 66 kilometer en 114 meter. Dat was 1,568 kilometer verder dan de oude recordhouder Theo Verschueren uit België. Verschueren reed in 1970 in Antwerpen 64,546 kilometer achter de derny van Noppie Koch.

Pronk schaart zich in een rijtje met illustere namen als Peter Post, Stan Ockers en Jean Bobet. De Fransman was in 1953 de eerste uurrecordhouder met een afstand van 54,884 kilometer. Pronk lag na vijf minuten al voor op het schema en verzwakte daarna eigenlijk geen moment. Hij liep elke minuut verder uit op de belegen prestatie van Verschueren en mag zich nu de eerste wielrenner achter derny's noemen die een snelheid van boven de 66 kilometer haalt.

Jos Pronk

De jongere broer van Matthé, Jos Pronk, slaagde er eerder op de dag niet in het Nederlands uurrecord achter de derny te verbeteren, dat toen nog in handen was van Danny Stam (61,219 km.). Pronk kwam achter gangmaker Sam Mooy tot een afstand van slechts 60,327 kilometer.

De recordaanval op de Alkmaarse piste werd eerder wegens het overlijden van Gerrie Knetemann uitgesteld.