Groot-Brittannië heeft zondag de kwartfinales van de Davis Cup bereikt. Het klopte Canada met 3-2. Kyle Edmund sleepte het beslissende punt binnen nadat zijn opponent Denis Shapovalov werd gediskwalificeerd.

Shapovalov keek al tegen een achterstand van 2-0 in sets aan, toen de pas 17-jarige Canadees in het derde bedrijf opnieuw zijn service inleverde.

De jongeling sloeg uit frustratie een bal weg en die kwam per ongeluk tegen de umpire aan. Die kon niet anders dan de partij stopzetten en de Canadees diskwalificeren. De Britten traden in Canada aan zonder kopman Andy Murray.

Canadese tennisser raakt scheidsrechter in gezicht en wordt gediskwalificeerd
Canadese tennisser raakt scheidsrechter in gezicht en wordt gediskwalificeerd

België bereikte eerder op zondag al de kwartfinales. De 32-jarige Steve Darcis zette zijn land zondag tegen Duitsland op een beslissende voorsprong van 3-1.

Darcis was in zijn tweede enkelspel te sterk voor de pas 19-jarige Alexander Zverev: 2-6, 6-4, 6-4 en 7-6 (8). De Belgen wonnen daarna ook het vijfde duel.

België nam zaterdag de leiding door winst in het dubbelspel. De broers Mischa en Alexander Zverev konden niet winnen van het koppel Ruben Bemelmans/Joris De Loore.

Belgische Davis Cup-zege in beeld

Evenwicht

Na de twee enkelspelen op vrijdag waren België en Duitsland nog in evenwicht. Darcis won van Philipp Kohlschreiber en Alexander Zverev van Arthur De Greef.

Ook Spanje plaatste zich ten koste van Kroatië voor de kwartfinales (3-2). Pablo Carreño Busta besliste de tweestrijd door in het laatste enkelspel van Nikola Mektic te winnen: 7-6 (4) 6-1 6-4.

Eerder op de dag zegevierde de Spanjaard Roberto Bautista Agut in zijn partij tegen Franko Skugor: 6-1 6-7 (4) 6-3 7-6 (6).

Ook de Verenigde Staten, Australië, Frankrijk en Servië plaatsten zich voor de volgende ronde. Het duel tussen Argentinië en Italië moet nog worden beslist.