BARCELONA - Na de moeizame overwinning op Andorra (0-3) stelde Marco van Basten in zijn praatje achteraf opnieuw de kwalificatieprocedure voor Europese en mondiale eindtoernooien ter discussie. De bondscoach was het eens met de kritiek van Ruud van Nistelrooij die stelde dat landen als Andorra niets te zoeken hebben in de kwalificatieronde voor een wereldkampioenschap. Als oplossing noemde Van Basten het instellen van een voorronde.

Van Nistelrooij ergerde zich na het duel aan de strijdwijze van de Andorezen. De aanvaller van Manchester United moest het veld al na 36 minuten verlaten nadat hij een knietje in zijn rug kreeg. Ook diverse andere internationals waren niet te spreken over de fysieke strijd waarmee het dwergstaatje zich in het ministadion van Andorra verweerde ten opzichte van het Nederlands elftal. "Dit soort landen heeft niets te zoeken in deze groep", aldus Van Nistelrooij.

Van Basten

Van Basten was het eens met zijn spelers, maar vond ook dat wedstrijden tegen dwerglanden als Andorra goed zijn om te spelen. "Omdat er in dit soort duels ook andere kwaliteiten van een elftal worden gevraagd." Anderzijds zei hij een voorstander te zijn van de afschaffing van die duels. "Zeker als je ziet hoeveel wedstrijden onze internationals per jaar moeten voetballen."

Als oplossing noemde hij het instellen van een voorronde, waardoor er in de kwalificatie voortaan geen plaats meer is voor de 'kleine landen'. "Je kan een aantal van dit soort duels voorkomen, door die landen een voorronde te laten spelen", aldus Van Basten.