RECIFE - De Nederlandse volleyballers kunnen zich helemaal gaan richten op de revanche tegen Spanje voor de nederlaag in de EK-kwalificatie in Ahoy'. Oranje verloor woensdag in Recife ook de tweede wedstrijd in de finaleronde van de World League.

Na Rusland was nu Brazilië te sterk; opnieuw 3-0 (25-23 25-18 25-23) en opnieuw de bittere smaak van de wetenschap dat er meer had ingezeten. Maar daarvoor was de afhankelijkheid van de 'oude drie' - Reinder Nummerdor, Richard Schuil en Guido Görtzen - te groot.

Astronaut

Bert Goedkoop weet het aan opeenstapelingen van factoren die hun tol eisen. Een combinatie van veel reizen, een kleine selectie en ongewone omstandigheden. "Cuba, Moskou, Belgorod en nu Recife. De jonge spelers moeten nog leren astronaut te worden. Dan die hitte hier in de zaal. Je zit consequent zonder lucht. Dat kom je nergens anders tegen. Het is een harde leerschool, maar de enige. Je moet hier topfit zijn om te winnen. Wij zijn een beetje aan vakantie toe."

Warming-up

Nederland begon onzeker, de titelverdediger geconcentreerd en overtuigend. Brazilië is een van de weinige landen ter wereld waar de supporters een fanatiekere warming-up doen dan de spelers. De trouwe aanhang, die al voor aanvang massaal op de banken stond in de vibrerende sporthal Geraldao Magelhaes, de start waarom werd gesmeekt: 9-4.

Verschil

Het leidde bij Oranje niet tot ontreddering, ook al was de serviceverwerking een blijvende bron van zorg, de eigen opslag minder en de set-ups van Nico Freriks minder vindingrijk en zuiver dan die van Mauricio aan de andere zijde van het net. Het verschil in ervaring is ook enorm. De 34-jarige Braziliaan passeerde met zijn 501e interland Peter Blangé, de Nederlandse Mister 500. Diens Limburgse opvolger is nog niet aan de vijftig toe. "En zij sloegen veertien aces, wij zes," wees Goedkoop op een ander wezenlijk verschil.

Opslag

De Nederlandse ploeg, in de gebruikelijke basisopstelling, nam de juiste beslissing door van punt tot punt te gaan denken met als eerste aandachtspunt de opslag. Schuil, nadrukkelijker aanwezig dan in de openingswedstrijd tegen Rusland (0-3), en Nummerdor leidden de initiatiefname in. Görtzen, die evenals Joost Kooistra passend grote moeite bleef houden, sloot aan.

Geen winstkans

Samen legden zij - de middenblokkeerders Joppe Paulides en Sander Olsthoorn kwamen in de meeste hoofdstukken niet voor - meteen ook de zere plek bij de Brazilianen bloot. Het Zuid-Amerikaanse team is kwetsbaar als het even niet loopt zoals het moet. Het bood Oranje de mogelijk helemaal terug te komen in de wedstrijd: 19-19. Met net als tegen de Russen werd de winstkans niet gezien, geroken of gevoeld laat staan geloofd. En mede door enkele onlogische keuzes dus ook niet gepakt.

Teamgeest

De klap kwam aan in de slopend hete sporttempel van Recife. De vertwijfeling groeide, al probeerden vooral Nummerdor en Schuil het hoofd manmoedig omhoog te houden. De teamgeest wilde maar niet komen. Bij de Brazilianen des te meer. Een imponerende servicebeurt van Gustavo Endres, die van 10-8 doorramde naar 15-8 sloeg de beslissende kloof in de tweede set.

Beter

De hoop op een kentering verdween daarmee goeddeels. Toch gaf Nederland zich niet zonder meer gewonnen maar de gesprokkelde punten en de goede acties waren losse incidenten die niet tot een samenhangend geheel konden worden gesmeed. Oranje kwam dichtbij groen-geel, er niet overheen. Toch had Nummerdor een beter gevoel overgehouden aan het duel dan dinsdag. "Als team was het zeker beter. Maar we maakten ontzettend veel slordige fouten. Dat zit me dwars."