BARCELONA - De opmerkelijke opmars van Arjen Robben bij Chelsea heeft woensdagavond bij het Nederlands elftal een passend vervolg gekregen. De 20-jarige linkerspits leidde Oranje op vaak onnavolgbare wijze naar een 3-0 zege op Andorra.

Door de winst op het kwaliteitsarme dwergstaatje heeft Nederland in groep 1 van de WK-kwalificatie de eerste plaats overgenomen van Roemenië, dat woensdag gelijkspeelde tegen Armenië.

Verrassing

Dat juist Arjen Robben in het ministadion van Barcelona als een van de weinigen excelleerde, was nauwelijks een verrassing. De jonge aanvaller lijkt sinds zijn entree in de Premier League nauwelijks te stoppen. In Engeland maakte de watervlugge linkerspits in de laatste vier wedstrijden in elk duel een goal. Bij Oranje trok hij die lijn door; hij bereidde het openingsdoelpunt voor en nam zelf de tweede treffer voor zijn rekening.

Vanaf de eerste minuut was Robben dreigend. Bij zijn eerste actie van de wedstrijd, na nauwelijks een halve minuut, omspeelde hij zijn directe tegenstander met een haast arrogant gemak en zag zijn daaropvolgende doelpoging in het zijnet belanden. Die flitsende start van Oranje kreeg daarna geen passend vervolg. Nederland had het in de openingsfase moeilijk tegen het ultradefensief ingestelde Andorra.

Blunderende scheidsrechter

En dan was er in het ministadion van Barcelona ook nog eens de blunderende Israëlische scheidsrechter Yefet. De onervaren leidsman zorgde met zijn lachwekkende optreden voor de nodige opschudding. Zijn eerste dwaling was nog in het voordeel Oranje. Doelman Van der Sar kreeg geen vat op een rare dwarrelbal en zag Ildefons Lima tegen hem opspringen en het speeltuig vervolgens achter zich in het doel verdwijnen. Het leek een zuiver doelpunt, maar Yefet floot resoluut af.

In de 30e minuut zag de arbiter een handsbal van Jimenez over het hoofd. De middenvelder sloeg een kopbal van Kuijt van de doellijn. Yefet zag er geen overtreding in gaf Nederland slechts een hoekschop, waar een rode kaart voor Jimenez en een strafschop betere alternatieven waren geweest.

Mooie treffer

Oranje leidde in die fase al met 1-0. Na de moeizame openingsfase brak Phillip Cocu het duel met een mooie treffer open. Robben nam vanaf de rechterkant een vrije trap en plaatste de bal op de kruin van de PSV'er, 1-0.

De 2-0 was een juweeltje, waar Robben zelf zijn handtekening onderzette. Hij dook op aan de rechterkant van het veld en ging een een-twee aan met Kuijt. Met enkele schijnbewegingen manoeuvreerde hij zich in kansrijke positie en schoot in de korte hoek raak, 2-0.

Oudste debutant

Oranje kende in Barcelona een verrassende opstelling. Omdat aanvoerder Edgar Davids niet fit genoeg was om te spelen, kreeg de 34-jarige AZ-middenvelder Van Galen van bondscoach Van Basten de eer om de oudste debutant ooit te worden in het Nederlands elftal. Met zijn 34 jaar en 227 dagen was hij meer dan een jaar ouder dan Ben Hoogstede die in 1921 op 33-jarige leeftijd voor het eerst een oranjetricot mocht aantrekken. Ook Joris Mathijsen debuteerde ver in de tweede helft nog tegen Andorra.

Voorlopig ligt het elftal van Van Basten, dat na rust door een goal van Sneijder nog op 3-0 kwam, op koers om zich te kwalificeren voor het WK van 2006 in Duitsland.