AMSTERDAM - Werken aan het doelsaldo. Dat was vroeger het motto bij kwalificatieduels met 'kleine' voetballanden. Tegenwoordig is het onderlinge resultaat bij ploegen die gelijk eindigen belangrijker dan het doelsaldo en gaat het nog slechts om de winst. Andorra is met 70.000 inwoners een klein voetballand en er moet dus gewonnen worden.

Het Pyreneeënstaatje speelt zijn thuiswedstrijd tegen Oranje woensdag in het Mini Estadi van Barcelona. Het nationale stadion van Andorra de Vela voldoet niet aan de veiligheidseisen en er is onvoldoende kunstlicht. Het 'kleine' stadion van FC Barcelona heeft een capaciteit van 15.276 toeschouwers en ligt naast het grote Camp Nou (98.787).

Oranje speelde eenmaal eerder uit tegen Andorra en ook toen werd er in het Mini Estadi van Barcelona gespeeld. Oranje won in 2002 met 0-5 van het dwergstaatje dankzij treffers van Patrick Kluivert, Jerrel Hasselbaink, Pierre van Hooijdonk (2x) en Mark van Bommel, voor wie het ook nog eens zijn eerste interlanddoelpunt ooit was. Het mocht Oranje uiteindelijk niet baten. Door de blamage tegen Ierland van september 2001 op Lansdowne Road (1-0) mocht Oranje niet naar het WK in Japan en Zuid-Korea. De 4-0 thuiszege tegen Andorra in Arnhem van een maand later veranderde daar niets meer aan.

Dwerg

Sinds de dubbele confrontatie tussen Andorra en Nederland in 2001 is er een hoop veranderd. Louis van Gaal maakte bij Oranje plaats voor Dick Advocaat, die inmiddels alweer is vervangen door Marco van Basten. Andorra is echter ook niet meer het Andorra van toen. De dwergstaat zette vorige maand een grote stap op weg naar voetbalvolwassenheid door de eerste interlandzege uit de geschiedenis in de boeken te zetten. Andorra won in Andorra de Vela met 1-0 van Macedonië, het land dat Oranje vier dagen eerder nog op 2-2 had gehouden.

"Ik was helemaal door het dolle heen", zei doelpuntenmaker Marc Bernaus daarover in de Voetbal International. "Ik wist meteen dat we geschiedenis hadden geschreven. We zijn maar een klein bescheiden landje, maar deze zege betekende voor iedereen een enorme prikkel om door te vechten voor betere resultaten."

Bernaus

Met de 27-jarige verdediger Bernaus is ook een van de bekendste spelers van Andorra genoemd. De ex-speler van onder meer FC Barcelona B komt uit voor Elche CF uit de Spaanse Segunda División. Vorig jaar speelde hij nog voor Getafe CF en met die club promoveerde hij naar de Primera División. De overige spelers uit de selectie van bondscoach David Rodrigo spelen of in de lagere Spaanse divisies of in Andorra. De 34-jarige doelman Jesus Luis Koldo Alvarez komt uit voor FC Andorra. De geboren Bask werd onlangs gekozen tot beste speler aller tijden van Andorra.

Robben

Marco van Basten en de zijnen zijn gewaarschuwd. Rodrigo kan weliswaar niet beschikken over topspelers, maar zijn ploeg is zeer gemotiveerd. Bij Oranje ontbrak het onder de nieuwe bondscoach echter ook nog niet aan motivatie. Een van Oranjes meest gemotiveerde frontsoldaten moet echter vrezen voor zijn basisplaats.

De onvermoeibare Dirk Kuijt speelde de afgelopen interland tegen Finland als linksbuiten en juist op die plaats is een van de beste Nederlandse voetballers van dit moment teruggekeerd: Arjen Robben. De van een voetblessure herstelde aanvaller verkeert bij Chelsea in een bloedvorm en maakt tegen Andorra hoogstwaarschijnlijk voor het eerst onder bondscoach Van Basten zijn opwachting in Oranje. Of Robbens rentree ten koste gaat van Kuijt is echter nog onduidelijk want de Feyenoorder kan ook als rechtsbuiten uit de voeten.

Van der Sar

Als Nederland, zoals wordt verwacht, wint van Andorra, betekent dat voor doelman Edwin van der Sar zijn 50ste zege als international. De doelman van Oranje, die zijn basisplaats bij Fulham de afgelopen weken is kwijtgeraakt, won in de 94 interlands die hij speelde totnogtoe 49 maal. Alleen recordinternational Frank de Boer won vaker met het Oranjeshirt om de schouders. De Boer boekte in zijn 112 interlands 63 maal zeges. Die cijfers zijn voor de 34-jarige Van der Sar nog ver weg. Het eerste record van De Boer waar Van der Sar in de buurt komt, is het aantal basisplaatsen in Oranje. De reeds als international gestopte De Boer heeft er 105 achter zijn naam en Van der Sar heeft er 94.