Crispijn Ariëns heeft woensdag de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee gewonnen. Bij de vrouwen was Lisa van der Geest de sterkste.

Ariëns sprong met nog acht kilometer te gaan weg uit de kopgroep en kwam na 200 kilometer in een tijd van 6.06,35 uur solo over de streep.

Ariëns' ploeggenoot Frank Vreugdenhil werd op 41 seconden tweede, vlak voor Niels Mesu, de winnaar van vorig jaar. Bij de vrouwen ging de zege naar Lisa van der Geest, die profiteerde van een valpartij van Elma de Vries enkele meters voor de streep.

De 27-jarige Ariëns is de opvolger van Mesu, die de Alternatieve Elfstedentocht de afgelopen twee jaar op zijn naam schreef. In 2014 werd de wedstrijd niet verreden.

Kopgroep

Woensdag onstond al in de eerste ronde van 25 kilometer een kopgroep van 21 man. Halverwege waren nog steeds twintig man bij elkaar, maar daarna werd de kopgroep steeds iets kleiner.

In de voorlaatste ronde ontstond vervolgens een groep van vier man die de leiding nam en van waaruit Ariëns en Vreugdenhil om beurten probeerden te demarreren.

Het was Ariëns die succesvol wegreed en dankzij Vreugdenhils stoorwerk bij de achtervolgers wegliep. Vreugdenhil sprintte vervolgens bij zijn concurrenten weg naar het zilver.