ZEIST - De openbare aanklager van de KNVB heeft dinsdag ook bij de commissie van beroep van de nationale voetbalbond een straf tegen ADO Den Haag geëist. Naar aanleiding van kwetsende spreekkoren tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax hangt de club een sanctie van een thuiswedstrijd en uitduel zonder publiek boven het hoofd.

De uitwedstrijd betreft een duel bij Ajax. Supporters van de Amsterdamse club zijn dan wel gewoon welkom. De commissie van beroep beloofde zo snel mogelijk uitspraak te doen. Normaal gesproken beslist het rechtsorgaan van de KNVB binnen twee weken. Donderdag verschijnt ADO Den Haag echter opnieuw voor de tuchtcommissie.

Spreekkoren

De club verzet zich dan tegen een eis van twee duels zonder publiek (waarvan een voorwaardelijk) naar aanleiding van kwetsende spreekkoren tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV (0-2). Dat duel werd tien minuten voor tijd definitief gestaakt.

Beroep

ADO Den Haag kreeg wegens wanordelijkheden tijdens het duel met Ajax al eerder een straf opgelegd. De club tekende echter beroep aan tegen de aanvankelijke sanctie van een uitduel zonder publiek, een boete van 25.000 euro en een voorwaardelijke straf van een thuisduel zonder supporters. ADO Den Haag vond dat het er alles aan had gedaan om kwetsende en racistische spreekkoren tegen te gaan.

Tijdens het duel met Ajax werd de vriendin van Rafael van der Vaart voortdurend beledigd. Ook de kreet: 'Hamas, hamas, alle joden aan het gas', klonk door het stadion. ADO Den Haag benadrukte ook voor de commissie van beroep dat het veel voorzorgsmaatregelen had genomen. Stewards hadden fans op hun gedrag aan gesproken.

Stadionspeaker

De stadionspeaker was ingeschakeld en spreekkoren waren met housemuziek overstemd. Uiteindelijk kregen tien Haagse fans na de wedstrijd tegen Ajax een stadionverbod opgelegd.

Verantwoordelijkheid

De openbare aanklager vond dat aantal aan de lage kant. Hij benadrukte dat zeker honderd supporters in de fout waren gegaan. Hij verklaarde eveneens dat de stadionspeaker te laat werd ingeschakeld. Daarnaast benadrukte hij dat ADO Den Haag nooit als eerste de verantwoordelijkheid neemt. De club wacht volgens de aanklager altijd op optreden van een scheidsrechter of burgemeester.

De aanklager constateerde bovendien dat de club niet voor de eerste keer in opspraak raakt. Hij noemde de gebeurtenissen tijdens het duel met Ajax schadelijk voor het voetbal en maatschappij en kwam uiteindelijk tot een eis van een thuisduel en uitwedstrijd (tegen Ajax) zonder publiek.