BARCELONA - Het is twijfelachtig of Edgar Davids woensdag met het Nederlands elftal mee kan doen in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra. De aanvoerder van Oranje heeft last van een rugblessure. Dinsdag deed hij alleen mee aan de laatste training voor het duel tegen het dwergstaatje in het ministadion van FC Barcelona.

Het meespelen van Davids lijkt echter waarschijnlijk. Tijdens de oefensessie haakte de speler van het Italiaanse Internazionale weliswaar tijdens de warming-up al af, maar hij sloot zich bij het laatste twee partijvormen weer aan bij de groep.

Bondscoach Van Basten liet zich tijdens de afsluitende persconferentie positief uit over zijn aanvoerder: "Hij heeft vorige week nog gevoetbald en met zijn leeftijd en ervaring moet het dan geen probleem zijn hem op te stellen."

Twijfels Van Basten

De kwetsuur van Davids zorgde bij Van Basten echter wel voor de nodige twijfels. De keuzeheer zei nog geen beslissing te hebben genomen over de manier waarop hij Andorra wil bestrijden. De bondscoach heeft twee mogelijkheden. Of hij begint met een verdedigende middenvelder - in trainerstermen 'met de punt naar achter' - of met 'de punt naar voren', een echte nummer tien, die achter de spits speelt.

"Dat is op dit moment de discussie in de technische staf", vertelde Van Basten. "De beschikbaarheid van Davids speelt een grote rol in de manier waarop we willen spelen. Duidelijk is in ieder geval dat we het er nog niet over eens zijn hoe we op het middenveld gaan invullen."

Van Galen

In bedekte termen gaf hij zelf aan dat er een mogelijkheid bestaat dat hij met de 34-jarige AZ-speler Van Galen begint. "Ik sluit niets uit", aldus de bondscoach.

Meest waarschijnlijk is echter dat Davids 'gewoon' speelt en Landzaat en Sneijder de rest van het middenveld vormen. In die variant oefende Van Basten het grootste gedeelte van de afsluitende training.

Verdedigend en aanvallend kent Van Basten minder twijfels. Tijdens de laatste oefensessie voorafgaand aan het duel tegen Andorra koos hij voor een laatste lijn met daarin Van der Sar (keeper), Melchiot, Cocu en Van Bronckhorst. Maandagavond was Boulahrouz de vierde man, nu leek Ooijer de aangewezen persoon om de viermansverdediging te completeren.

Robben

In de aanval heeft Robben als linksbuiten het volste vertrouwen, waardoor Kuijt naar de positie van rechterspits verhuist. Van Nistelrooij is onomstreden als aanvalsleider van Oranje.

Vermoedelijke opstelling:

Van der Sar;
Melchiot, Ooijer, Cocu, Van Bronckhorst;
Landzaat, Davids en Sneijder;
Kuijt, van Nistelrooij en Robben

Cruijff


Johan Cruijff met zijn kleinzoon Luca en directeur betaald voetbal Henk Kesler van de KNVB

Johan Cruijff kwam dinsdagavond de de training van Oranje bekijken. De adviseur van de KNVB bekeek de oefensessie van het Nederlands Elftal samen met Henk Kesler, de directeur betaald voetbal van de voetbalbond.

Cruijff werd op de tribune belaagd door een waar leger van persfotografen, televisiecamera's en handtekeningenjagers. Nederlands beste voetballer aller tijden wordt in Barcelona, waar hij speler en trainer was, nog altijd vereerd als een afgod.

Ook de huidige successen van FC Barcelona worden deels aan Cruijff toegeschreven omdat hij de huidige voorzitter van de club Joan Laporta adviseerde Rijkaard als trainer aan te stellen.