DOETINCHEM - Hij kwam naar eigen zeggen eindelijk thuis in Rotterdam bij Feyenoord, vertrok vervolgens naar Ajax en is na een kort avontuurtje in Mexico sinds dinsdag Superboer bij De Graafschap. Don Leo, of graaf Leo zoals ze hem in Doetinchem noemen, voelt zich met zijn 62 jaren nog steeds te jong voor een leven zonder voetbal. Als technisch adviseur wil hij voorkomen dat de nummer laatst van de eredivisie volgend seizoen op een niveau lager moet uitkomen.

"De koffie is goed en de broodjes vers", verhaalt Leo Beenhakker over zijn eerste bevindingen bij De Graafschap. "De mensen zijn aardig en vriendelijk, dus daar kan het allemaal niet aan liggen. Wat me bezielt om hier iets te gaan doen? Ach, na veertig jaar in deze poel van jolijt vind ik het nog veel te vroeg om achter de hanggeraniums te gaan zitten. Mag ik? Of moet ik daar toestemming voor vragen."

Beenhakker

Het haar is iets dunner en witter en de groeven op zijn gezicht ogen iets dieper. In woord en gebaar is Beenhakker in het stampvolle perszaaltje van De Graafschap nog steeds dezelfde man als die het bij onder meer het Nederlands elftal, Feyenoord, Ajax en Real Madrid voor het zeggen had. Welbespraakt en met tuitende lippen en verveelde diepe zuchten legt hij uit wat hij bij De Graafschap wel en niet komt doen. Tijdens schaarse momenten van stilte haalt hij zijn hand door het haar.

"Om misverstanden te voorkomen wil ik benadrukken dat niemand hier bij de club voor zijn baan hoeft te vrezen", begint Beenhakker. Hij wil naar eigen zeggen geen trainer worden en ook geen technisch directeur of voorzitter. "Ik wil mijn steentje bijdragen aan de doelstelling van deze club. En dat is handhaving op het hoogste niveau."

De Graafschap

Voorzitter Veen van de hekkensluiter van de eredivisie hoort glunderend toe. Hij kent Leo al zo'n kleine veertig jaar en ziet in hem de ideale man om de club er weer bovenop te helpen. Hij doet het goed bij de sponsors, opent deuren bij makelaars, spelers en andere verenigingen en doorziet als geen ander het wereldje. Met Beenhakker wil hij van De Graafschap een stabiele middenmoter maken.

"Ik geloofde hem bijna niet toen Leo meteen zei dat hij het wel wilde doen", aldus de preses, voordat hij Beenhakker een shirt van De Graafschap overhandigt. Op de plek waar normaal de naam van de sponsor staat, prijkt de tekst: "D'ran", wat in de Achterhoek zoiets als "kom op" betekent. Op de achterkant de naam: "Graaf Leo". "Zoals in Spanje Don Leo de hoogste titel is, is dat hier graaf Leo", legt Veen uit.

Talen

Beenhakker neemt het shirt lachend in ontvangst. "Ik spreek veel talen, maar van D'ran heb ik nog nooit gehoord. Hoe ik mijn functie precies ga invullen?. Ach, dat moet allemaal nog blijken. Het is geen vijfdaagse werkweek van negen tot vijf op kantoor. Ik heb ook geen contract of zo. Dat hoeft niet als ik iemand als Veen al veertig jaar goed ken."

"Ik ga De Graafschap gewoon helpen en ik stop wanneer zij of ik er genoeg van hebben. Zonder verdere verplichtingen. Deze club moet gewoon in de eredivisie blijven. Hoe moeilijk dat misschien ook wordt. En dan? Of dit mijn laatste kunstje is? Dat hoor je mij niet meer zeggen", aldus Beenhakker die zaterdag als gastheer van zijn oude club Ajax optreedt.