DEN HAAG - De wedstrijd in groep B van de nacompetitie tussen ADO Den Haag en Volendam is woensdagavond gestaakt. Supporters van de thuisclub bekogelden de assistent-scheidsrechter. Arbiter Van Egmond besloot daarop, na ongeveer een half uur spelen, het duel bij de stand 0-1 stil te leggen.

Op dat moment speelde de thuisclub al met tien man, omdat Den Turk met rood was heengezonden. Van Egmond en zijn assistent Van der Pas voelden zich zodanig bedreigd, dat ze vijf minuten na het stil leggen al besloten niet verder te gaan.

De mededeling dat de wedstrijd definitief was gestaakt, werd pas een klein half uur later gedaan, omdat de mobiele eenheid moest worden opgetrommeld.

In en rondom het stadion was het daarop onrustig. De politie probeerde een supporter aan te houden, waarbij enkele andere fans probeerden tussenbeide te komen. Daarop loste een agent een waarschuwingsschot, waarna de man alsnog is aangehouden. Verder bleef het rondom het Zuiderpark redelijk rustig.

KNVB

De KNVB bepaalt donderdag of het duel wordt uitgespeeld. Zondag staat de laatste speelronde van groep B alweer op het programma. Normaal gaat een rapport van de wedstrijd naar de openbaar aanklager van de KNVB, die vervolgens onderzoekt of een van de betrokken clubs blaam treft. In dit geval is daarvoor weinig tijd.

"De reglementen voorzien er in dat het bestuur betaald voetbal van de KNVB een beslissing neemt", aldus een woordvoerster van de voetbalbond. "Daarvoor zijn drie scenario's. De wedstrijd kan volledig of gedeeltelijk worden overgespeeld, of het bestuur kan bepalen dat de stand op het moment van staken ook de eindstand wordt."

Rode kaart

De supporters van Den Haag begonnen amok te maken naar aanleiding van de rode kaart van Den Turk. Van Egmond gaf hem rood wegens natrappen tegen Volendammer Salden. De fans ontstaken in woede en gooiden daarop allerlei voorwerpen op het veld, waaronder een horloge en een riem.