LOS ANGELES - Maria Sjarapova heeft haar succesvolle tennisjaar bekroond met de winst in het WTA Tour Championships. De Russische tiener (17) versloeg maandagavond in Los Angeles de Amerikaanse Serena Williams in de finale: 4-6 6-2 6-4. Ze won 1 miljoen dollar, een Porsche en steeg naar de vierde plaats op de wereldranglijst.

Sjarapova won in juni ook van Williams in de finale van Wimbledon. Ze werd daarmee de op een na jongste winnares van het Londense grandslamtoernooi. Na haar zege in LA zeeg ze op de grond en schreeuwde ze het uit van geluk: "Ik ben helemaal in shock. Het is onwerkelijk hoe ik dit geklaard heb", zei de Russische, die in de derde set een hopeloos lijkende 4-0 achterstand goedmaakte en zelfs zes games op een rij won.

Williams

Williams begon sterk aan de partij en trok de eerste set met 6-4 naar zich toe. De Amerikaanse glamourgirl toonde in het de Tour Championships, waar de beste acht tennissters van de wereld elkaar troffen, wederom aan dat ze niet veel wedstrijden nodig heeft om in vorm te komen. De jongste van de tennissende zusjes moest dit jaar veel toernooien laten schieten wegens een hardnekkige knieblessure.

Spier

Fysiek malheur speelde haar plotseling in de tweede set parten. Een verrekte spier in haar onderbuik dwong Williams haar spel aan te passen. Hard serveren lukte niet meer. Sjarapova profiteerde van het ongemak bij haar opponente en won de tweede set met 6-2.

Een walkover in de derde set lag voor de hand, maar Williams (23) toonde veerkracht. Ze bleek in staat Sjarapova te bestoken met harde 'groundstrokes' en zag ineens 4-0 voor haar op het scorebord staan. "Ik ben gewoon elke bal zo hard mogelijk gaan slaan", zei Williams.

Overbluft

Sjarapova leek overbluft en maakte veel fouten. Pas in de vijfde game kreeg ze vat op het aangepaste spel van Williams en begon ze weer goed te tennissen. Zelfs zo goed, dat er zes games op rij van haar racket rolden en ineens haar vijfde toernooizege van het jaar binnen was. Sjarapova won afgelopen jaar ook in Birmingham, Seoul en Tokio.