ROTTERDAM - De eredivisie moet het komend seizoen doen zonder Sparta. De Kasteelploeg, die sinds de invoering van het betaald voetbal op het hoogste niveau uitkwam, vergokte woensdagavond in de derby tegen Excelsior (1-2 verlies) zijn laatste kans op lijfsbehoud. De klap zal zeker hard aankomen bij trainer Frank Rijkaard, die in zijn debuutjaar als clubcoach meteen degradeert.
Sparta

Excelsior wordt als vrijwel zekere winnaar van poule B in de nacompetitie na
Feyenoord

Alleen in theorie heeft Sparta nog een kans, maar niemand gelooft in Rotterdam-West nog in een goede afloop. Na drie keer nacompetitie in de afgelopen vier seizoenen is er nu geen redden meer aan. Excelsior kan het karwei zondag afmaken bij Volendam.

De Kralingers waren vorig seizoen al rijp voor de eredivisie, maar ze vergooiden toen de promotie in de nacompetitie. Sparta won in een heuse thriller geflatteerd met 4-3 op Woudestein en stelde daarmee in feite het eredivisieschap zeker.

Excelsior

Ook in deze editie van de nacompetitie leek Excelsior met lege handen te blijven. De ploeg verloor op het Kasteel, ondanks het beste voetbal, met 0-1 van Sparta. Doordat het team van trainer Rijkaard afgelopen zondag thuis volledig voor schut ging tegen Volendam (1-3) en Excelsior een punt pakte tegen ADO Den Haag (1-1) werd de derby min of meer beslissend voor degradatie of promotie van een van beide clubs.

Zwakke verdediging

De zwakte in de verdediging brak Sparta, met de meeste tegendoelpunten in de eredivisie, uiteindelijk toch op. De chaos achterin openbaarde zich op Woudestein al in de derde minuut. De achterhoede dekte slecht bij een vrije trap van Supusepa, waardoor Olfers ongehinderd kon binnenkoppen. Daarna verzuimden Buffel en Koswal de thuisploeg op 2-0 te zetten.

Halverwege kreeg Excelsior toch de beloning voor het uitstekende voetbal in poule B. Spits Lopes won het na een hoekschop in de lucht van doelman Kooiman en opnieuw kopte Olfers raak, zijn vijfde treffer in de nacompetitie. Sparta kreeg voor rust slechts een grote kans. Boukhari ging alleen op doelman Malkowski af, maar de Pool keerde diens schot. In de herkansing stond Sanou buitenspel.

Aanval

In de tweede helft zette coach Rijkaard alles op de aanval. Hij bracht spits Koevermans voor middenvelder Bouchiba. Veel maakte dat niet uit, Excelsior bleef gemakkelijk overeind. Tot in de 67e minuut toen Sanou onverwacht de spanning terugbracht. De langdurig geblesseerde Blinker viel daarna in om voorin nog meer druk te zetten. Het offensief leverde nog enkele grote kansen op, maar Excelsior bleef overeind.

Vijf keer ging het in de nacompetitie fout in de derby tegen Sparta, maar trainer Adrie Koster haalde woensdagavond dan eindelijk zijn revanche. Het was meteen goed voor de hoofdprijs. Dat hij komend seizoen steunpilaren als Thomas Buffel en Leon Koswal naar Feyenoord moet terugsturen, is een probleem voor later.