Chinese voetbalclubs hebben vorig jaar ruim 420 miljoen euro uitgegeven aan het kopen van met name spelers van Europese clubs, zo meldt het jaarrapport van de FIFA vrijdag.

De clubs in China hebben daarmee zeven keer zoveel uitgegeven aan buitenlandse transfers in vergelijking met 2013. China is met het internationale transferbedrag van 420 miljoen euro op de vijfde plaats gekomen na Engeland, Duitsland, Spanje en Italië. "De snelle groei is ongekend'', meldt het rapport.

Chinese clubs haalden de afgelopen maanden met astronomische bedragen buitenlandse sterren als Graziano Pellè (15 miljoen euro), Oscar (60 miljoen euro), Carlos Tevez (10,5 miljoen euro) en Axel Witsel (20 miljoen euro). Ook onder anderen Romeo Castelen, Tjaronn Chery en Ajacied Nemanja Gudelj hapten toe bij lucratieve aanbiedingen.

De kooplust van de Chinese clubs leidde ook tot kritiek vanuit de eigen bond, die vindt dat de clubs geld verspillen en de ontwikkeling van eigen talenten in de weg zitten. De nationale federatie kondigde al maatregelen aan om de 'koopwoede' in te perken.

Overschrijvingen

Engeland voert de ranglijst aan met een transferbedrag van bijna 1,3 miljard euro. Duitsland volgt op de tweede plaats met ongeveer 540 miljoen euro.

De FIFA registreerde in 2016 in totaal 14.591 internationale overschrijvingen, ofwel buitenlandse transfers. Daar was in totaal bijna 4,5 miljard euro mee gemoeid, een groei van 14,3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.