Dirk Kuijt is niet bang dat de verrassende uitschakeling van Feyenoord in de KNVB-beker een negatieve uitwerking heeft in de competitie. In de kwartfinale viel het doek voor de Rotterdammers na een 2-0 nederlaag tegen Vitesse.

"Verliezen hoort bij de sport, maar we weten waar we het voor doen en wat we kunnen", kijkt de 36-jarige aanvaller bij Fox Sports alvast vooruit naar de competitiewedstrijd tegen NEC. "Dus zondag moeten we weer gewoon gaan voor de drie punten."

Zelf kwam Kuijt in Arnhem pas twintig minuten voor tijd in het veld, toen de eindstand al op het scorebord stond. 

"Natuurlijk had ik graag de hele wedstrijd willen spelen, maar de coach maakt weloverwogen keuzes en daar steun ik hem in. Hij wil dat ik zoveel mogelijk wedstrijden fit kan spelen."

Vijf procent 

Vanaf de bank zag Kuijt dat zijn ploeggenoten minder scherp waren dan gebruikelijk. "We zijn als ploeg tekortgeschoten. Dat is jammer. Als je ziet welke clubs nog in het toernooi zitten, hadden we weer voor de bekerwinst kunnen gaan."

"We hebben dit seizoen laten zien dat we een echte eenheid zijn", vindt de aanvoerder. "Maar vandaag was het vijf procent minder. Dan krijg je doelpunten tegen, die je het hele seizoen niet tegen krijgt."

Ondanks de teleurstelling weet Kuijt dat de belangrijkste trofee nog haalbaar is. Feyenoord staat bovenaan in de Eredivisie, met een voorsprong van vijf punten op Ajax en acht op PSV.

"Ik wil hier historie schrijven. Ik ging voor twee prijzen, nu blijft er nog eentje over." 

Feyenoord heeft even de tijd om op adem te komen. De ploeg speelt pas zondagmiddag om 16.45 thuis tegen NEC.

Van Bronckhorst

Giovanni van Bronckhorst herkende zijn ploeg donderdagavond in de Gelredome amper terug. "We hadden een houding van: het komt allemaal wel goed. Terwijl dat helemaal niet bij ons past."

De Feyenoord-trainer zag dat zijn spelers zich vooral na rust lieten afbluffen door Vitesse. De mogelijkheid op de 'dubbel' is daarmee definitief verkeken.

"De kracht van ons is om er elke wedstrijd vol voor te gaan en dat als team uit te stralen. Het was nu echter allemaal minder, dan kan je zo'n wedstrijd niet winnen."

"Je kan een keer minder goed spelen, maar dan nog moet je er altijd voor gaan, zeker als je zo dicht bij een hoofdprijs bent."

Van Wolfswinkel

Ricky van Wolfswinkel beleefde juist een schitterende avond en kon na afloop zijn geluk niet op. Volgens de spits van Vitesse had de wilskracht de doorslag gegeven.

"In onze kleedkamer kan bijna niemand meer lopen, iedereen heeft echt alles gegeven. We wisten dat Feyenoord een paar sterke spelers miste op het middenveld. En bij hen ligt de focus wellicht ook wat meer op kampioen worden."

Van Wolfswinkel kijkt alvast hoopvol vooruit naar het vervolg van het toernooi."We weten dat al veel grote teams eruit liggen. We hebben een unieke kans om met Vitesse een prijs te pakken, dat gevoel leeft heel sterk.''

Vitesse speelt in de halve finale uit tegen Sparta Rotterdam. AZ neemt het in Alkmaar op tegen SC Cambuur.