Marloes Keetels is aangewezen als nieuwe aanvoerster van de Nederlandse hockeysters. Ze neemt de band over van Maartje Paumen, die na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro afzwaaide als international.

Carlien Dirkse van den Heuvel en Lidewij Welten zijn de vice-aanvoerders. De drie maken deel uit van een nieuwe "leidersgroep", samen met Margot van Geffen en Kelly Jonker. 

"Deze groep bespreekt dingen met de staf over het team", zei bondscoach Alyson Annan donderdag tegen Hockey.nl. "Ieder heeft in die groep zijn eigen rol."

"Het is overigens niet zo dat die groep als enige de verantwoordelijkheid heeft", benadrukt ze. "Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid."

Den Bosch

Keetels is net als Paumen speelster van HC Den Bosch. De 23-jarige Brabantse maakte begin 2013 haar debuut voor het Nederlands team.

Paumen was sinds 2011 aanvoerster van Oranje. De strafcornerspecialiste speelde 235 interlands en scoorde daarin 195 keer. Na het zilver in Rio besloot ze een punt achter haar interlandloopbaan te zetten. Met Naomi van As en Ellen Hoog stopten nog twee ervaren krachten bij Oranje.