De finale van de Australian Open gaat zaterdag tussen Serena en Venus Williams. Beide zussen bereikten donderdag de eindstrijd door in de halve finales af te rekenen met respectievelijk Mirjana Lucic-Baroni en Coco Vandeweghe.

Serena Williams had slechts vijftig minuten nodig tegen Lucic-Baroni: 6-2 en 6-1. Venus had het een stuk lastiger met Vandeweghe en trok de winst na twee uur en 25 minuten naar zich toe (6-7 (3), 6-2 en 6-3).

De zussen stonden veertien jaar geleden ook tegenover elkaar in de finale van het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar. Destijds bleek de inmiddels 35-jarige Serena net iets sterker dan haar één jaar oudere zus. Bij winst in de eindstrijd neemt Serena Williams de nummer één-positie op de wereldranglijst weer over van Angelique Kerber.

Serena Williams maakte donderdag binnen een mum van tijd een einde aan het sprookje van Lucic-Baroni. Dankzij fraaie zeges op onder anderen Agnieszka Radwanska en Karolina Pliskova schaarde de Kroatische nummer 79 van de wereld zich verrassend voor de eerste keer in haar loopbaan onder de laatste vier in Melbourne.

Tegen Williams kwam de 34-jarige Lucic-Baroni er echter niet aan te pas. Ze had geen antwoord op de harde slagen van de Amerikaanse mondiale nummer twee en kreeg zelfs geen enkel breakpoint. Ook maakte ze twee keer zoveel onnodige fouten dan haar opponente (23 om 10).

22

Serena Williams ging na de overwinning op Venus in 2003 nog vijf keer met de Australian Open-titel aan de haal. Haar totaal aantal Grand Slam-zeges staat op 22. Venus schreef vooralsnog zeven Majors op haar naam, maar moet de Australian Open nog aan haar palmares toevoegen.

Venus Williams stond in 2009 op Wimbledon voor het laatst in de finale van een Grand Slam. Haar laatste succes behaalde ze in 2008 op Wimbledon. Ze speelt zaterdag pas haar tweede eindstrijd in Melbourne, waar het publiek de 28e 'Sister Act' voorgeschoteld krijgt.

De nummer dertien van de plaatsingslijst werd vorig jaar al in de eerste ronde uitgeschakeld, maar is dit jaar aan een fraaie reeks bezig. In de halve eindstrijd kreeg ze wel veel tegenstand van Vandeweghe. Ze moest de eerste set in de tiebreak afstaan.

In de tweede set kreeg Vandeweghe ook veel kansen om haar landgenote te breken, maar benutte ze haar mogelijkheden niet. De ervaren Venus Williams wist wel toe te slaan en trok de tweede set met 6-2 naar zich toe. Ook in de derde set bleef Vandeweghe vechten voor haar kansen, maar Williams bleef overeind.