AMSTERDAM - Ajax wil zich in de winterstop versterken met oud-speler Nwankwo Kanu, zo weet De Telegraaf te melden. De 28-jarige aanvaller van West Bromwich Albion moet in Amsterdam de opvolger van Zlatan Ibrahimovic worden. Scouts van Ajax zaten zondag bij de wedstrijd tegen Middlesbrough (1-2 verlies) op de tribune om de Nigeriaan te bekijken.

Kanu speelde midden jaren negentig al eens drie seizoenen voor Ajax, waarmee hij in 1995 de UEFA Champions League won. In 54 competitiewedstrijden maakte de man met de uitschuifbenen 25 doelpunten. Nadat hij in 1996 met Nigeria Olympisch goud had gewonnen, verruilde hij Ajax voor Internazionale. In Milaan kwam Kanu mede door een hartkwaal echter nauwelijks in actie. De afgelopen zes jaar speelde de spits bij Arsenal, maar daar kwam hij afgelopen zomer niet in aanmerking voor een nieuw contract.

Bij West Bromwich heeft Kanu een verbintenis tot het eind van dit seizoen. Volgens De Telegraaf heeft de Nigeriaan wel oren naar een terugkeer naar Ajax. Zijn huidige club wil hem echter niet zonder slag of stoot laten gaan. De club uit Birmingham is zeer tevreden over Kanu, die dit seizoen zelfs enkele wedstrijden de aanvoerdersband mocht dragen. Manager Bryan Robson zei vorige week kort na zijn aantreden dat geïnteresseerde clubs met veel geld over de brug moeten komen.

De Engelse pers speculeert al enkele weken over een mogelijk vertrek van Kanu, die niet blij zou zijn met het ontslag van Robsons voorganger Gary Megson. Zo zouden enkele Engelse en Spaanse clubs de speler volgen. Het is te hopen voor Kanu dat de scouts zich niet hebben laten afschrikken door de wedstrijd van zondag tegen Middlesbrough. Kanu miste in dat duel namelijk een opgelegde kans voor een leeg doel. De Nigeriaan slaagde er op miraculeuze wijze in om een bal op een halve meter van de doellijn nog over te schieten.