ROSARIO - Op een ranch in Buenos Aires vieren de Nederlandse hockeysters maandag de sensationele triomf bij de Champions Trophy. "We gaan daar zwemmen en polo met paarden spelen", sprak bondscoach Marc Lammers glunderend na de glorieuze zege zondag op olympisch kampioen Duitsland in de finale (2-0).

"We zijn uitgenodigd door een paar Argentijnen. Kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima zijn ook op die ranch geweest. Het moet daar dus wel goed toeven zijn. We hebben het allemaal dik verdiend, maar mijn speelsters in het bijzonder. Ze hebben gezamenlijk een voortreffelijke prestatie geleverd."

Saamhorigheid

Lammers, die woensdagavond met Oranje terugkeert in Nederland, roemde in Rosario de saamhorigheid in zijn vernieuwde en verjongde selectie. "Ze hebben dit toernooi zij aan zij gestreden. De ervaren speelsters, de meiden die na de Olympische Spelen zijn gebleven, hebben de ploeg gedragen. De nieuwe generatie heeft de speelsheid, de vrijheid en de frivoliteit in ons spel gebracht. De mix van de routiniers en van de jonkies werkte optimaal."

Lammers

Lammers blikte voldaan terug op de finale waarin zijn ploeg volop domineerde. "Het was opnieuw een uitstekende wedstrijd van onze kant", zei de 35-jarige Brabander, die vorig jaar in Barcelona met de Europese titel zijn eerste hoofdprijs pakte. "We hebben vrijwel geen kansen weggegeven en zijn zelf vaak genoeg in scoringspositie gekomen. Dat was nodig ook, omdat we nog niet over een ingespeelde en succesvolle strafcorner beschikken. Dankzij de twee velddoelpunten van Kim Lammers en Naomi van As konden we toch het kwaliteitsverschil in de stand tot uitdrukking brengen."

Geluk

Oranje had in de eerste helft bij een stand van 1-0 nog wel geluk dat de arbitrage de gelijkmaker van Duitsland ten onrechte afkeurde. "Ik heb van diverse kanten begrepen dat die vrije slag wel degelijk nog door een Duitse stick werd aangeraakt voordat hij het doel inging. Dat was dus een meevaller voor ons. Maar mijn Duitse collega gaf na afloop eerlijk toe dat zijn ploeg ook na 1-1 de finale niet van ons had kunnen winnen. Hij toonde zich een sportieve verliezer."

Olympische finale

Volgens Lammers was vooraf de verloren olympische finale tegen Duitsland (1-2) geen groot thema geweest in het Nederlandse kamp. "Ook voor mij niet. Er zijn gewoon te veel nieuwe meiden in het team, die daar anders tegenaan kijken. Het was al heel erg mooi dat we hier de finale hadden gehaald. Het kon alleen nog maar mooier worden en dat werd het ook. Deze eindzege is de slagroom op de taart."

Lammers: "In Athene verwachtte je goud, maar ging het fout. Nu verwachtte je niets en ging het goed. We hebben hier amper druk gehad en dat was een heerlijk gevoel. Dat zal bij de volgende toernooien wel anders zijn nu we de Champions Trophy hebben gewonnen. Maar wie daarover zeurt, snapt niets van topsport."