ROSARIO - De Nederlandse hockeysters hebben zondag in Argentinië voor een post-olympische surprise gezorgd. Het vernieuwde en verjongde Oranje steeg boven zichzelf uit door in de finale van de Champions Trophy het favoriete Duitsland te verslaan: 2-0. Na 1987 en 2000, beide keren in Amstelveen, was het de derde triomf voor Nederland bij het prestigieuze zeslandentoernooi.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De finale in Rosario was een herhaling van de olympische eindstrijd in Athene, bijna drie maanden geleden. Dat duel eindigde zeer verrassend in 2-1 voor Duitsland, dat eerder tijdens de Zomerspelen nog met 1-4 verloor van Oranje. Na de ontluisterende nederlaag in de finale namen zes speelsters afscheid van het Nederlands team, gezamenlijk goed voor 848 interlands en vele tientallen doelpunten.

Verwachtingen

Mede door die leegloop waren de verwachtingen voor de Champions Trophy bij Oranje niet al te hoog. Coach Lammers had in Zuid-Amerika nog maar acht Olympia-gangers tot zijn beschikking. Zijn selectie vulde hij voornamelijk aan met talenten uit Jong Oranje.

Veel sneller dan ook de gedreven Brabander dacht, sloot Nederland weer aan bij de internationale top. Ongeslagen plaatste Oranje zich voor de finale, een prestatie die vooraf vrijwel niemand voor mogelijk had gehouden.

Duitsland

Zaterdag speelden Nederland en Duitsland in Rosario ook al tegen elkaar in de laatste groepswedstrijd. Beide ploegen hadden genoeg aan een gelijkspel voor een plaats in de finale. De twee teams begonnen met goede bedoelingen aan de wedstrijd, maar na de gelijkmaker van de 18-jarige Hoog in de 47e minuut viel het duel stil.

Tot groot ongenoegen van de duizenden Argentijnse toeschouwers, die heel graag hun eigen ploeg in de finale wilden zien. Daarvoor hadden ze echter wel een winnaar nodig in de krachtmeting tussen Nederland en Duitsland.

Publiek

Na de onvermijdelijke 1-1 moesten vooral de speelsters van Oranje het verbaal ontgelden. De fanatieke Argentijnse fans maakten ook massaal obscene gebaren naar de vertrouwelingen van coach Lammers. ,,Ik heb nog nooit zoveel opgestoken middelvingers gezien'', bekende Hoog, die daarvan nog wel de humor kon inzien. Een dag later begonnen beide teams voorzichtig aan de finale. Pas in de twaalfde minuut ontstond het eerste doelgevaar. Uit een pass van Smabers schoot Lammers naast. De stevige spits van Laren had in de 24e minuut wel succes met een prachtige individuele actie, 1-0.

Daarna speelde Nederland met meer overtuiging en vertrouwen dan Duitsland, dat in de 32e minuut ten onrechte juichte voor de gelijkmaker. Arbiter De la Fuente keurde het doelpunt af, omdat volgens haar geen enkele Duitse speelster een harde vrije slag van buiten de cirkel had aangeraakt. Bij Oranje miste Hoog met haar backhand een fraaie kans en bleef ook de eerste strafcorner onbenut.

Betere ploeg

Na de rust bleef Nederland de betere ploeg. Dankzij Van As, die in de veertigste minuut via de Duitse doelvrouw raak schoot, kwam Oranje op een rustgevende voorsprong, 2-0. Duitsland moest daarna wel, maar kon niet meer. De betere kansen waren ook in de tweede helft voor Nederland, maar het bleef bij 2-0.

Het was in elk geval een overwinning met therapeutische waarde voor Oranje. Sneller dan verwacht kon Nederland zich wreken op Duitsland voor de 'goudroof' in Athene. Het zal ook de afgezwaaide internationals, onder wie toppers als Donners, Boomgaardt, Van der Vaart en Sinnige, ongetwijfeld heel goed doen. Ze waren er, achteraf, nog maar wat graag bij geweest in Rosario.