ZEIST - Bondscoach Marco van Basten heeft zondag André Ooijer (PSV) en Barry van Galen (AZ) toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra, woensdag in Barcelona. Zij vervangen de Ajacieden Nigel de Jong en Rafael van der Vaart, die zondag in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (1-1) geblesseerd raakten.

Van der Vaart meldde zich zondag af bij Van Basten met een knieblessure. De Jong liep een hoofdwond op. Hij kreeg acht hechtingen in zijn wenkbrauw.

Van Basten hield bij het samenstellen van de selectie al rekening met mogelijke blessures. Daarom riep hij vrijdag negentien spelers op.

Onduidelijk is nog of aanvoerder Davids op tijd fit is voor het duel met Andorra. De middenvelder van Internazionale ontbrak zondag in de competitiewedstrijd van zijn club tegen Cagliari (3-3). Hij ondervond te veel hinder van zijn gekwetste rug. De aanvoerder van Oranje meldt zich in principe maandag wel volgens afspraak in Noordwijk.

Rentree

Ooijer ontbrak tijdens de laatste twee WK-kwalificatiewedstrijden, tegen Macedonië en Finland, wegens een hamstringblessure. Hij maakte vorige week zijn rentree bij PSV. Ooijer was basisspeler in de thuiswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Tsjechië.

Voor Van Galen is het de tweede keer dat hij deel uitmaakt van de nationale selectie. In 1996 riep de toenmalige bondscoach Guus Hiddink hem voor de eerste keer op. Hij speelde destijds voor NAC. "Ik zit in de beste fase van mijn loopbaan", liet Van Galen zondagavond weten in het NOS-radioprogramma Hek van de Dam. "Iedereen begint steeds over mijn leeftijd, maar ik kan best nog een hele wedstrijd aan, hoor. Maar met een paar minuten speeltijd in Oranje zou ik woensdag al dik tevreden zijn. Daar heb ik echt alles voor over."

Van Galen bedankte Van Basten voor zijn uitverkiezing. "Hij kijkt puur van wedstrijd naar wedstrijd. Voor hem is de vorm van de dag doorslaggevend. Natuurlijk komt het goed uit dat AZ bovenin meedraait. Dan sta je als speler vanzelf meer in de belangstelling, ook bij de bondscoach."