AMSTERDAM - Alle ogen waren in Utrecht op hem gericht. Vijf jaar na zijn vertrek speelde Michael Mols zondag weer een wedstrijd voor de plaatselijke FC. Het liep niet zoals het bijna volle Galgenwaard had gehoopt, want Roda JC nam een punt mee naar Limburg (1-1). Zo won Utrecht wederom niet, voor de zevende keer op rij.

"Teleurstellend", was dan ook de eerste reactie die de 33-jarige Mols gaf na afloop van zijn 75 minuten durende optreden. De aanvaller die na zijn vertrek bij Glasgow Rangers vijf maanden lang niets had gedaan, kon zondag geen wonderen verrichten. Utrecht, dat naast twee Europese nederlagen ook in de competitie al vier keer niet had kunnen winnen, moest genoegen nemen met een punt. Terecht, vond Mols, die daarin van mening verschilde met zijn trainer Foeke Booy.

Roda JC

Roda JC mocht echter zeker aanspraak maken op een punt, op basis van de eerste helft. Daarin was de club sterker, wat tot uitdrukking kwam in een treffer van Sergio. Na rust maakte Van den Bergh uit een vrije trap de op dat moment terechte gelijkmaker, nadat Mols net buiten het strafschopgebied was neergetrokken.

Mols

De als verloren zoon aangenomen aanvaller lokte zondag veel toeschouwers naar Galgenwaard, dat met 19.600 kijkers goed gevuld was. Het voetballen ging hem behoorlijk af, maar zelf was de Amsterdammer nog niet tevreden. "In de training en warming-up ging het lekker, maar in de wedstrijd is het even zoeken, voor wat betreft het samenspel. Dat heeft even tijd nodig."

Booy

Booy was wel content met de bijdrage van Mols, die vooral in de eerste helft weinig ballen kreeg. Nu en dan combineerde Mols goed, na rust miste hij de enige kans die hij kreeg. "Kwestie van wedstrijdritme", oordeelde hij. Na 74 minuten, met wat pijn aan een hamstring, gaf hij Booy een seintje. "Ik had verwacht dat hij maar een helft zou spelen, dat was een meevaller", aldus de trainer.

Mols vond het maar niets dat iedereen wat van hem wilde. Na de wedstrijd werd hij van de ene naar de andere microfoon gesleept. Zichtbaar met tegenzin deed hij keer op keer zijn verhaal. "Ja, ik voel me er wat ongemakkelijk onder", verklaarde hij zijn houding. "Ik besef dat het erbij hoort, maar voor mij hoeft al die aandacht niet."

Verwachtingspatroon

Bovendien zijn de verwachtingen hoog in Utrecht, na de terugkeer van de spits die in drie seizoenen 49 goals maakte. "Het verwachtingspatroon ligt bij de mensen, niet bij mij. Maar voor druk loop ik niet weg. Ik heb zelfs liever dat die bij mij ligt dan bij mijn jongere medespelers."

Mols, die na afloop zei dat zijn "hele lichaam" zeer deed, heeft na een half jaar een evaluatiegesprek met de club. Dan bepaalt hij of hij doorgaat als speler, of als supporter van FC Utrecht. "Ik wil niet blijven hangen als ik geen nut heb. Ik moet een bijdrage leveren aan het elftal. Anders koop ik een seizoenkaart, ga ik voortaan samen met mijn zoontje naar Utrecht toe."

RKC morst punten

RKC Waalwijk heeft zondag tegen De Graafschap twee kostbare punten laten liggen. De Waalwijkers moesten na een enerverende slotfase genoegen nemen met een gelijkspel: 2-2.

De Graafschap had zijn hoop gevestigd op de Braziliaan Magno, die voor de wedstrijd RKC-trainer Erwin Koeman met een innige omhelzing had begroet. De van het Spaanse Alaves afkomstige aanvaller, eerder in dienst van FC Groningen, kon de zieltogende Superboeren evenwel niet de impuls geven die van hem werd verwacht.

De Graafschap

Hij stond wel aan de basis van de gelijkmaker (1-1) van Van Beukering. Hij noopte doelman Sinouh tot een fraaie redding, waarna de spits van De Graafschap moeiteloos kon inschieten, maar tot meer wapenfeiten kwam de Braziliaan niet. Halverwege de tweede helft werd hij vervangen door Loval. "Hij is nog niet helemaal wedstrijdfit", verklaarde De Graafschap-trainer Kruys de wissel.

Het zo overtuigend begonnen RKC had in de beginfase al een handvol kansen laten liggen. Een schuiver van de goed spelende Krohn-Dehli eindigde naast het doel van Van Dijk, zoals ook Takak even later in kansrijke positie naast mikte, voordat Janssen eindelijk wel doeltreffend kon uithalen: 1-0.

De Graafschap was tot aan het doelpunt van Van Beukering niet verder gekomen dan een afgezwaaide kopbal van Zongo. Nog voor rust had Teixeira RKC opnieuw op voorsprong kunnen brengen, maar hij miste. Ook had Hoogendorp weinig geluk met zijn fraaie omhaal, die in de handen van doelman Van Dijk belandde.

Blunder

RKC leek op de volle winst af te gaan, nadat Takak na een blunder van Carrilho fraai 2-1 had gemaakt. "Daarna hadden we verder moeten uitlopen", vond RKC-trainer Koeman, die zei teleurgesteld te zijn over het gelijkspel. "We speelden na de rust een stuk beter dan ervoor. Maar in de slotfase mag je nog blij zijn dat De Graafschap niet tot de winnende treffer komt."

Loval

De Achterhoekers waren achteraf al blij met de gelijkmaker. Een hoekschop van De Graef werd goed ingekopt door Loval: 2-2. "In de slotfase kregen we de geest. We zijn zelfs nog dicht bij de overwinning geweest, maar ik moet zeggen dat ik niet ontevreden kan zijn met het gelijke spel," aldus Kruys. "We lopen in elk geval een punt in op RBC."

FC Groningen

FC Groningen mag zich weer eens middenmoter noemen. De ploeg van trainer Jans won zondagmiddag in het Oosterparkstadion van staartploeg FC Den Bosch (3-1) en boekte daarmee de derde zege op rij. De reeks begon met winst thuis tegen ADO Den Haag (4-3), gevolgd door een knappe winst bij FC Twente (2-1).

Voor Jans was de zegereeks een record sinds zijn aanstelling in november 2002. Hij kwam met FC Groningen nooit verder dan twee achtereenvolgende overwinningen. Een ander record lijkt op naam te komen van Kassim Bizimana van de thuisploeg. De invaller stond nog geen halve minuut in het veld of hij kon er al uit na een onbesuisde actie op Uneken van FC Den Bosch.

Jans

"Die jongen zat helemaal in de war in de kleedkamer. Hij zou Uneken ook niet hebben geraakt. Het is wel jammer dat een wedstrijd zo eindigt", aldus Jans.

FC Den Bosch

FC Groningen leek voor rust ver weg van een overwinning tegen de Brabanders. De ploeg knoeide er achterin op los en bracht aanvallend te weinig. Alleen in het begin was aanwinst Nevland (Viking FK) gevaarlijk, daarna kreeg hij voorin nauwelijks meer steun.

FC Den Bosch deed het stukken beter en had de eerste helft volledig onder controle. Trainer Wisman kon zijn elftal slechts verwijten dat het goede spel maar één doelpunt opleverde, door Van den Ouweland. Zo had Haemhouts 2-0 moeten maken na een fout van Matthijs.

Na de rust toonde FC Groningen meer inzet en kwam FC Den Bosch niet meer aan voetballen toe. Binnen het kwartier was het 2-1 via Salmon en Buijs. Na de 3-1 van Florèn, zijn eerste in Groningse dienst, was het duel gespeeld. Jans had zijn record en Bizimana zijn eerste, bizarre rode kaart op zak.